Naša književnost

подручју драме, 26 из опере и 9 из балета.

За филм су подељене 33 награде. Новина приликом награђивања филмских радника је у томе што су овог пута, поред уметничких и документарних филмова, награђени и научни филмови, као и најбољи филмски недељници и месечници.

На подручју продуктивне музике награђено је 12 композитора, а на подручју репродуктивне 20 уметника. Сви награђени, од којих је добар део младих талентованих уметника, истакли су се својим концертима и делима не само у земљи већ и у иностранству.

Музички фолклор такође је обухваћен наградама Савезне владе. Девет фолклорних група, из омладинских и радничких уметничких друштава и друштава из сељачких радних задруга, награђено је високим наградама за успехе постигнуте у неговању и обради фолклора, а троје уметничких руководилаца за уметничко руководство фолклорним групама. У ликовној уметности додељена је 21 награда нашим најбољим вајарима, сликарима и графичарима, а у архитектури 4 награде за успехе у пројектовању великих грађевина Петогодишњег плана.

Наши научни радници и уметници уложили су огромне напоре да заједно с осталим радним људима учине највише што могу на изградњи своје социјалистичке домовине. Народно признање које су добили у виду ових високих награда Владе ФНРЈ биће им један потстрек више у њиховом раду за добро домовина и народа, за још већа научна и уметничка достигнућа.

В. Д.

ПЕТ ГОДИНА ИЗДАВАЧКЕ ДЕЛАТНОСТИ „ПРОСВЕТЕ“

„Просвета“, издавачко предузеће Србије, прославила је 17 децембра прошле године петогодишњицу свог издавачког рада. Тога дана пре подне отворена је изложба свих „Просветиних“ издања од оснивања предузећа до данас, а увече је одржана

свечаност са пригодним говорима и концертним делом.

Свој рад „Просвета“ је почела децембра месеца 1944 год. и одмах се нашла пред многим проблемима материјалне и организационе природе,

условљеним поратним приликама. Ипак, из месеца у месец, растао је број „Просветиних“ издања, тако да је на крају 1945 год. она имала већ 55 разних издања са укупним тиражом од 1,650.000 примерака.

За ових пет година своје делатности, „Просвета“ је до данас издала 223 упбеника и приручника за основне школе, гимназије и универзитет, и 653 издања из области књижевности, науке и уметности, што чини 876 разних књига и брошура са укупним тиражом од 13,865.450 примерака. (,„Просвета“ је 1 маја 1948 престала издавати уџбенике, јер се тога дана одељење за уџбенике издвојило у самостално предузеће под именом „Знање“).

Ускоро по своме оснивању „Просвета“ издаје прву књигу — дело „Народ је бесмртан“ од В. Гросмана, у преводу Милице Латковић. Затим излази збирка прозних прилога наших најнапреднијих књижевника-бораца, која је побудила ванредно. жив интерес свих слојева читалаца, дотле дуго одвојених од праве литературе. Већ у марту 1945, излазн „Просветин“ први роман „На Дрини ћуприја“ од Ива Андрића, па „Дневник 1941“ Драгојла Дудића, „Кућа смрти“ Велибора Глигорића и др. Те године, „Просвета“ је почела издавати серију брошура из гопуларне науке, које су у тиражима до 50.000 примерака одлазиле у народ. Од уџбеника, „Просвета“ је већ у априлу издала „Буквар за основне школе и неписмене одрасле“ — први буквар у ослобођеној Србији, затим уџбеник руског језика, чиганке за основне школе и неколико уџбеника за гимназије.

У свом даљем раду „Просвета“ је савлађивала обимне годишње издавачке планове, у којима је била правилно заступљена домаћа и страна књижевност, како класична тако и савремена, наука и популарна наука, културна и политичка историја, дечја литература, из 0области музике теоретска и нотна