Naša književnost

254 . Књижевност

у њу дисонанцу у осећању, у мотивима, и у изразу, и заузврат јој дала неколико нежних стихова, најлепших у свој љубавној лирици дубровачкој. < 5

ж

„Чубрановићева' цингареска је збирка савета за љубавно завађање, наговарања да се не пропуштају дани „без трајања љувенога“, и уверавања да су чезнућа заљубљених најслађа уживања; уједно, она је покладни канцоњер предвиђања нескривено измишљених, осећања намерно претераних, пуна потсмеха, фриволности и љупких обмана, и по, томе антологија маскерата пријатних и пуних ведрине.

Окултне тајне у њој опеване, чаробне траве, лековито биље, уроци, гатања, неизвесност онога „коме се што заручи“, докуменат су празноверја негдашњих наших примораца, и мотиви у којима је наша стара поезија најпотпуније била ван утицаја романског духа.

Неоспорно, „Чубрановићева' „Јеђупка“ означује дивну инвенцију. Суштина цингареске у коју се је угледала, извештаченост вашарских „вентура“ и досадно гатање чергарке нашли су у њој израз ведре и неусиљене поезије. Она засењује својом лепотом и свој литерарни узор, и све сијенске и дубровачке јеђупијате. Најлепша је маскерата ренесансних карневала и понос наше старе поезије.

Миливој А. ПЕТКОВИЋ