Naša pošta

Број 7.

верна копија свог партијаника за тај месец. ==

Обрачуне оверавају својим потписима: рачунополагач и управник, односно старешина, станице. '

8) Кад се партијалници на изнешени начин закључе, обрачуни за последњи месец испоруче претплатницима и проверавањем зарачунатих сума утврди да су рачуни исправни, шаљу се на преглед Рачунско Контрол. Одсеку Дирек: ције са једним спроводним писмом, у коме се означи: шта се шаље, — |

Уз партијалнике прикључе се обрачуни остварених разговора и списак равних депозита за све месеце, па се све то упакује у један завој на чијој адресној страни — у доњем левом углу — означити: који се рачуни и за коју годину шаљу. — | Е

ВЕСТИ

Поштански саобраћај у Немачкој. Државна пошта у Немачкој је публиковала своје стење на дан 30, априла т. г., из кога се види, да се поштански саобраћај услед бољитка привредних прилика знатно повећао. Промет са писмима повећао се за 7 одсто а са пакетима за 28,8 од сто. Поштарскопутнички саобраћај повећао се за 18,9 од сто. |

Телеграфски саобраћеј показује такође знатно повећање: у месецу марту т. г. послато је 2,900.000 депеша, према 2,300.000, у фебруару т. г. Укупан број телефонских апарата повећао се у месецу марту од 2,542.387 на 2,549.991. Успостављен је кабел Карлеруе-Базел. На тај је начин Немачка добила директан спој са Швајцарском. Радио телеграфски саобраћај са иностранством повеЋао се за 17 од сто према прошлом месецу. Радио телефонски саобраћај показао је знатно повећање.

На дан 1. априла т. г. износио је број претплатника 1,205.310. Број поштанско-телеграфског особља смањио се од децембра пр. год. за 2445 слежбеника.

Конгрес п.-т. службника. — До сада сваке: је године о Пстров дану држан Конгрес п.-т, спужбеника С. Х. С. у Београду. На прошлогодишњем Конгресу учињен је предлог од неколико делегата, да је у интересу организација п.-т. служ

НАША ПОШТА:

Страна 18.

беника, да се Конгреси одржавају и у осталим местима, где такође постоје обласне организације, као: у Загребу, Скопљу, Сплиту и т. д.

Према томе донето је и решење, да се ове године Конгрес одржи у Скопљу.

'Налазимо, да је одржавање Конгреса у појединим центрима по све оправдано, јер се ће на тај начин особље зближити и боље упознати своју проширену домовину. У том смислу нек им срећан рад.

ХРОНИКА | Реферати без парафа. = 0 новом законодавству.

Косподину Начелнику и т. д.

"Потписани се у последне време бавио нарочито питањем о односу између Закона о штампи и Закона о чиновницима и осталим службеницима грађанекбг реда. Занимљиво било испитати како чиновник или макар какав други државни службеник стоји по извесним својим поступцима према Закону о штампи а како према Закону о чиновницима, Као што је познато, има чиновника, којима стресне у главу» да издзју- какав часопис или чак и какав политички лист. Како је то у историји нашег чиновништва једна од многих мрља, које државног чионвника срамоте, потписати се, као што је речено, заинтересовао одредбама и једног и другог од поменутих закона у намери да испита, које би одредбе бале ефикасније за сузбијање овога набујаног зла: да ли оне из Закона о штампи или оне из Закона о чиновницима.

Ца је нашао: -

1. Да су одредбе Закона о штампи врло човечне за људе који су државни чиновници. Толсранција, коју тај закон садржи према извесним поступцима чиновника новинара просто нема никаква оправдања у овој нашој сажаљења достојној стварности.

2. Да је Зокон о чиновницима врло еластичен у погледу чиновничких кривица. уопште, па, према томе, веома погодан и за прогоњење. чиновничких „иступа, учињених путем штампе.

Дошавши до оваквог уверења, подпи сани предлаже да се чиновници, у ко-

#