Naša pošta

Б"УЛЕШКЕ 107

Намерава се приступити изградњи ових зграда чим типови буду израђени и састављен грађевински програм за остале зграде које ће се радити изван типа, па је предмет означен хитним.

Довршење овог посла претстављаће важан догађај у п. т. т. струци. Биће и један замашан потез Министарства грађевина и новог доба.

— Од 1926 покренуто је питање набавке пошт. фахова (преградака) у Главној пошти у Београду. Те и идуће године држане су четири линитације, које су поништене било са формалне стране било из недостатка кредита за ову набавку. ·

26 децембра 1929, ондашње Одељење за поште и телеграфе предложило је да се набаве 1000 преградака,путем оферталне лицетације а према техничким условима које би израдила комисија. Заступник Менистра грађевуна, г. Н. Узуновић усвојио је предлог (1. т. бр. 119.670 од 28. ХП 1930). Техничке услове израдила је комисија у којој су били г. г.: Коста Златановећ, начелник на расп.,, Момир Коруновић, шеф-инспектор Архитектонског одељења, Атанасије Гајић, секретар Саобраћајног отсека, и управник Главне поште. 25 марта извршена је лицитација у Рачунско-економном одељењу мен. грађевина. Решењем од 27 п. мм. примљена је понуда фабргке Гођевац у Београду. Фахови су затим израђени и комисијски примљени.

Министарство је, приликом увођења нових фахова у Главној пошти, прописало низ мера којима ће се побољшати служба раздавања у престоници. У вези тога део службе биће пренесен у нову зграду поште Београд 2. Фахови ће, пак, бити смештени у Главној пошти, у којој ће се увести и службе које досад нијесу постојале: пријем пакета на отпрему и јавна телефонска говорница. Помоћник министра грађевина г. Д. Ратајац одобрио је, 2 септембра 1930, такав план Поштанског одељења, који побољшава службу као и фаворизира искоришћавање новоподигнуте зграде на железничкој станици.

— Одобрен је кредит од 3,126.039 д. за израду нове зграде ауто-гараже при Дирекцији пошта и телеграфа у Београду. .

— Комисија за израду пројекта Закона о чиновницима и осталим службеницима грађанског реда, о којој је било речи у свесци за август, каставља свој рад, у згради Главне контроле. Кад Комисија изради пројекат подноси га Краљ.влади, а потом се предаје Врховном законодавном савету. Неки мисле да ће ступање на снагу новог закона стајати у везу са новим буџетом.

СПАЛЕ ВАНО РИК

У Чехословачкеј

Организаторска способност Чехословака огледа сеиуп. т. 1. служби. Њихово министарство пошта и телеграфа показало је великог успеха у организовању те установе. Велике и културне земље узимају за пример поједине мере чехословачке администрације. Поред осталог, у Прагу излази часопис СезКозТоуеп<«ка Роза — Тет1егга —Тетећоп који се може убројити међу најбоље часописе у Савезу. Није изостало ни уређење Пошт. музеја. Отворен је 1928 у једном старом историјском здању у којему је, 1383, био смештен чешки университет у Прагу. Музеј већ поседује важних предмета за историју пошта, телеграфа и телефона, од којих неки из ХУГи ХУП столећа. Има и предмета из страних земаља, тако руске саонице на којима се цар Наполеон вратио из Русије,1812 године.

1. т.т. у Бугарској

Приходи поштанске службе у 1929 години изнели су 5.103.680 фр. од којих: од продаје марака и осталих образаца за франкирање 2.768.178 фр., прихода У готовом 1.930,592 фр.. такса од страних земаља 65.910 фр. Расходи нијесу још саопштени.

Телеф. разговора у унутрашњој служби било је: између претплатника %9.211.159, између непретплатника и јавних говорника 41.060; међуградских разговора: службених 327.94%, приватних 3.118.886 од којих хитних