Naša pošta

106 БАША ПОШТА

5КкојвЕаћ вртета. Роједте1 гапраји 1 ђгапе вуоја тад оајла ргауа. Ргауо једпова пе робе ртауо дтисора. а зув шпа тевја по дакопи, п зштеј — Као 1 род пеђота,

Ч одпови теди ђгабот 1 деасоу шта врогамштеуапје, рориббавје, пе хоуе ве Кару аса уеб је доКаг уебес тахштеуапја. орбаћ фађегева. Тако 1 реше ђрабт, дтагоупаа — уезаглто. 1ј1ћау а 1 ћатоп ота.

Рагбапје зпада пада пје дајо дођте техићаје. ЈоХ тавје

јаф

Б.

БЕЛЕШКЕ ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

— Одељење за поште и телеграфе поднело је било Министру грађевина образложени реферат (п. т. бр. 2122 од 17. Г. 1930) о потреби подизања: државних зграда за смештај пошта, телеграфа и телефона. Разлози, наведени у реферату, углавном су исцрпљени у напису г. саветника Т. Караџића, који напред доносимо.

Ондашњи заступник Манистра грађевина, Министар без портфеља г. Накола Узуновић, усвојио је предлог Одељења, те га је, 24. 1. 1930, упутио Поштанској штедионици, у циљу извођења финансијске стране. У исто време упућена је наредба ондашњим Обласнем п. т. управама да пошљу нодатке према стању и локалним приликама.

Приликом расправе буџета за 1930-31 год. Министар грађевена, г. Фалин Трифуновић, издејствовао је начелни пристанак Краљ. Владе. Тако је, 13 марта, одлука саопштена преко агенције Авала, с напоменом да ће према дотада прикупљеним подацима, велики број општина у појединим градовима већ изјавио, да даје бесплатно земљиште за подизање ових зграда. Вредност новоподигнутих грађевина исплатила би се у току неколико година самим сумама које су досада издаване за закупе и селидбе. Јер од 618 и. т. т. надлештава 500 њих је смештено у приватним зградама.

Помоћник министра грађевкена г. енж, Добросав Ратајац дао је наређење инснектору за п. 7. струку г. Ивану Шарићу, да изради опште услоре за градњу зграда за поште. Г. Шарић је посао зналачки извео. Елаборат садржи одредбе: Положај и изглед зграде; улаз; простор за публику; простор за манипулацију; магацини; манипулација; соба за писмоноше; соба за разносаче; соба за картовање и испоруку; благајна; управничка соба и канцеларија; архива; депо образаца и материјала; телеграф; телефон; соба за разделник; соба за батерије; механичка радионица; теренска секција; соба за чуваре линија; царински одељак; стан управника; гостинске собе; стан домара; подрум; таван;громоводи; господарска зграда; нужници; бунар; двориште; товариште; прозори и врата; подови.

Поред тога г. инспектор је израдио програм за градњу зграда. У погледу потребних просторија заманипулацију, свепоште, мањег и средњег промета, сврстане су у четири главне групе и за све поште једне групе може да поглужи једна иста основа. У ове четири групе пошта — мањег и средњег промета — спадају поште са 1 чиновником, са 2, са Зи 4% и са +—10 чинознака. За остале пак, поште — већега промета мора да се ради посебно за сваку пошту грађевински програм.

Помоћник министра грађевина, г. Ратајац, упутио је податке Архитектонском одељењу министарства грађевина, 25 јула о. г., да се према овом грађевлиском програму приступи изради пројекта и прорачуна. Лице, којему буде позерена израда пројекта, када буде израдило. скицу основе, треба да стоји у везу са инснектором г. Шарићем да би заједнички претресли. нацрт основе,