Naša pošta

130

Млади швајцарски инжењер Егон Цолер, ив Цириха, објављује да је пронашао апарат-телефонограф којим ће се регистровати телефонске пријаве ва време кад нас неко позове па смо отсутни. Апарат би примао, телегр. писменима, телефонске говоре кад је телеф. претплатник отсустан. Немачка је решила да уведе тај нови апарат. Дотле, инж. Цолер ради на проналаску апарата којим ће се и видети лице с којим се разговара. На том изуму — телефона који види — раде много европских и ваневропских стручњака.

Славни проналазач бежичне телеграфије Маркони објавио је у последње време да су на реду електрична чуда будућности. Рекао је:

Ултракратки електрични таласи, на чијем усавршавању сада пуном паром радим, направиће прави преврат на пољу радиа и уошште на пољу саобраћаја преко великих даљина. Недавно смо у нашој лабораторији вршили прве експерименте с тим ултра кратким таласима. Резултати су преко сваког очекивања. Тако смо успели да ивмеђу Аустралије пи Лондона. створимо радиотелефонску везу са таласима од девет метара.Што је код овог новог проналаска најважније, то је постигнуто: потпуно чување тајне емисије и велика штедња у енергији. Помоћу ових ултракратких таласа могу људи да чују свој глас, пошто је у седмом делу једне секунде обишао целу земљину куглу. Те покушаје вршили смо на броду „Електра“.

Ови нови радпо-таласи иду у правој линији без задржавања, кроз висине и дубине подједнако. Тајна емисија, то јест бе“ жично телефонирање да нико други сем заинтересованих не чује разговор, осигурана је на тај начин, што се даљина, јачина. струје и правац звука, могу тачно измерити. И, само онај који ту меру познаје, може те таласе и ухватити и разумети. Прислушкивање, шпијунирање помоћу других радио станица, биће потпуно онемогућено.

Ти ултракратки таласи моћи ће несметано да продиру и за време магле,буре, било каквог страшног невремена. Још важније јешто ће цело човечанство одових ултракратких таласа имати огромне користи на тај начин, што ће они потпуно онемогућити сударе бродова на мору, језерима и рекама. Бродови снабдевени радио-станицом, која шири ултракратке електричне та-

· ласе, моћи ће сасвим сигурно,увек и на лак начин да осети, помоћу тихталаса приближавање неког другог брода или било којег већег предмета који би броду могао услед судара да нашкоди (као на пример: велике санте леда). Исто тако моћи ће и аероплани да избегну сударе у ваздуху, аутомобили у уличном промету. Ултракратки таласи су тако јаки, да ће онемогућити својом жестином судар, успоравати само возило, а то ће: бити права благодет за све људе. |

- С тим у веви постаје актуелан и ступа у фазу коначног остварења давнашњи сан о управљању бродова, желевница и