Naša pošta

пАћ

ј : И: Т. КЊИЖНИЦА

Библиотека п. т. т,. анала у Паризу бележи богату збирку књига о "техничком образовању. Требало би њима првобитно попунити нашу ЖМ. т. т. књижницу као и другим корисним публикацијама које се сваког дана појављују.

ТЕЛЕФОНСКИ ИМЕНИК

Крајем 1929 г. одлучено је да се Телефонски именик у будуће иврађује у државној режији; унесен је зато и кредит у буџету за 1980-1. "То исто и у буџету за 1031/2. Т. т. одељење Мин. саобраћаја предузело је прикупљање података, тако да Именик буде готов упоредо са отварањем нове аутоматске телефонске централе у Београду. — У буџету је било предвиђено да ће Именик бити „за целу Краљевину“. Тако би се имао преглед свију адреса у земљи. Претплатник у Београду знао би оне у Загребу и Љубљани и обратно. 'То има и посебног значаја. Највад, питање међусобног упознавања. У том случају требало би унети извесне модификације у погледу начина израде те веће прегледности. Мислимо да би се тим у многом добило, ацена Именика једва би се због тога морала товећати.

Мислимо да би служило практичној употреби, да садржај именика буде у почетку, и да азбучни ред буде обележен при повезивању помоћу "леплења појединих слова — као што је то рађено на неким примерцима последњег издања. Требало би строго очувати — као при последњем издању — да се део огласа и реклама не меша стекстом — телеф. адресама, те да буде издвојен на крају Именика.

РАДИО И РЕЧНА ПЛОВИДБА „Време“ је публиковало мишљење г. инж. Роберта Веге, бившег директора Радио а. д. Београд, о потреби да сви наши речни бродови ипристаништа буду снабдевени радио станицама за обавештавање. То јеу духу потреба, које су нашле санкцију и у међународним прописима. Г. Веге предвиђа постављање да то буде мала, једноставна, не сувише скупа "станица за радио-телеграфију, која би стајала,са Морсеовим знаковима лаким за учење, у сталној вези са пристаништима и могла да лађу увек обавештава о приликама на води, као што би и њој дала прилике да обаве-

тштава о својим неприликама и положају за време пута.

Радио би могао умирити надлежне у случају да је лађа у задоцњењу, а тражити хитну помоћ да је посреди тежа несрећа. Није могуће спречити несреће тамо где машине, лађа и људи издаду, јер свака се не"срећа дешава услед малих, ситних поремећаја који не могу увек да се виде. Али, треба узети у употребу свако средство које може умањити последице "несреће и спречити да се од једне незгоде развије катастрофа.

ЈАВНЕ ТЕЛЕФ. ГОВОРНИЦЕ На уласку великих зграда у Берлину поставља се телефон, тако да “се са улице може разговарати са којим се станом жели. Ми још не успесмо ни да поставимо довољан број јавних говорница — са аутоматским наплаћивањем таксе — по улицама,нарочито на удаљеним крајевима престонице. "Међутим, говорнице се исплате кроз два-три месеца.

ДОСТАВА ПОШТЕ У ПРЕСТОНИЦИ

Опажамо како се у Главној пошти поједина питања нормирају. Тако и постављање кутија за писма у зградама које имају више од шест станова а на спрату су. Шисмоноше који носе обичну просту пошту (дописне, карте, писма,новине) не носе више ову пошту непосредно у станове, него је остављају у кутије за пима. Кутије су израђене са кључићем солидно и по умереној цени. У многим становима већ су инсталисане у партеру. Али права корист још се није осетила. Зато је крива публика. Већина није наба"вила кутије, те није постигнут жељени резултат да адресати дођу што пре „до своје поште. Док публика не оцени корист тих кутија, оне неће постићи

в

ан