Naša pošta

145

свој циљ. Браина се не може довољно повећати, а остаје незгода за садање претплатнике кутија: да пошту не добијају брже него раније, не знаду кад ће бити донесена те се са горњих спратова морају бескорисно силавити у партер и онда кад пошта још није остављена. Томе би се доскочило и увођењем такве електричне мреже у кућама, да писмоноша, стављајући писма у сандуке, може да звони адресату. То би био знак да је пошта остављена, а звонце би могло служити и за друге потребе.

Мислимо да би требало, поново путем штампе, потсетити нашу публику о практичној употреби кутија за писма. Ако то не помогне, преостаје доношење гаконских прописа које ће обевбедити интерес свију.

Б.

ТЕЛЕГРАФ

Ко хитност треба телеграф тражи, Телеграми, тамо се преносе, Брвином зракова сунца, Знацима речи стварају се, И телеграф их куца.

Телеграф увијек ради, дан и ноћ. Тамо неће завладати сан, Кад свијет у њега ужива. Телеграфски рад је напоран, Од њег" се много очекива.

Плод телеграфа свако ће да бере. Некоме велича срећу, тугу блажи другом, А земљина кугла је недјељива Јер мрежом телеграфском, Човечанство се везива.

Нек' ова важна установа стоји високо. Као до сада што је била, Нек на вредне руке почива; Високо се је цијенила И по важности била прва. ПЕТАР МАРТИНОВИЋ, п. т. чиновник.

БЕЛЕШКЕ

ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

— Министарство саобраћаја — управа пошта и телеграфа објавило је“ два конкурса, п. т. бр. 39.395, од маја 1981, ва пријем: 7чиновничких приправника са дипломом правног и 4 чиновничка приправника са дипломом техничког факултета-електротехничког отсека, као и 90 мушких и 10 женских чиновничких приправника са потпуном средњом школом. Поред осталих услова, кандидат се мора обавезати да ће, после праксе, чије ће трајање одредити П. т. управа, уредно похађати Виши п. т. течај. Изабрани кандидати биће постављени по могућности код пошта и телеграфа.

— Особље телефонске централе у Београду заслужило је похвалу“ својим и иначе тешким радом који је вршило и последњих дана, кад су се у централи вршиле преправке и монтаже.

— Од 15 маја о. г. уведена је поштанска међународна упутничка. служба са уједињеном краљевином Великом Британијом, преко Поштанске: штедионице у Београду.