Naša pošta

122

0 НОВОМ ЗАКОНУ О ЧИНОВНИЦИМА“

Ако је тачно традиционално пучко веровање, да је први утисак најтачнији, тврдимо: лошији стари закон замењен је са новим, бољим законом. ФЗаконодавц показао се женијал ним финансијером; задовољио је велику већину држ. службеника и учинио колосалну услугу држави и народу у тешкој економној кризи смањивањем овогодишњег буџета према лањскоме за више од 100.000.000 дин.

Нестало је средовечне поделе службеника на „касте“ — категорије. — Сви у држ. службеници — изузевши чин. гриправнике — сврстани у Х група према стручним и школским квалификацијама.

Постигнуто је изједначење плата нивелизацијом. При томе водили су законодавца, уз фискалне интересе, у главном интереси досад слабије плаћеног нижег чиновништва, 8ваничника и служитеља, наравски с великим обзиром на економеку и плаћевну снагу нашег народа.

Тангента ове нивеливационе операције додирнула је интересе мањег броја чиновништва, којему је поверено водство држ. управе, т. ј. у главноме чиновника бивше 1 категорије, нарочито оних у Вардарској ,а делимично и у Зетској бановини. Ти кормилари држ. брода стојички су принели на олтар задовољства нижих службеника 10—15% својих принадлежности („дупле године“ престале су фасбће већ прије). .

Поћимо летимичним поглецом по параграфима новог ва«она и промотримо нарочито оне његове нове засаде, које га далеко уздижу над старим законом.

Глава 1 — Основне одредбе — 8 1—5.

Нови закон не даје стварну дефиницију о појму држ. службеника. Та је дефиниција у чл. ! старог закона л онако била непотпуна. |

#) Радо доносимо ову студију као посве актуелну. Жалимо притом што, вбог недостатка простора, наставак другог написа г. инспектора Иванчића, „Увод у студију права“, морамо одложити за наредне свеске.

· Исти писац, правник и п.т. т. стручњак, спремиојеи друге важније студије које су потребне за особље п. т. т. струке. Међу овим: о новом кривичном закону и кривичном поступку у колико се односе нап. т.т. струку; о царинском закону, с обаиром на међународну пакетску службу; о Лондонској конвенцији, упоређење са Мадридском конвенцијом,и т.д. Наши нтелектуалци и приправници задржавне стручне испите у овим студијама наћи ће толико потребну грађу те поуку која је недостајала.

У.