Naša pošta

423:

У 51 истиче се, да се овај закон односи и на службенике п. т. т. струке и штедионице. Према томе п.т.т. службеници неће ући у нови специјални закон о саобраћајном особљу као јединствена целина са тим особљем.

Глава 11 — Подела службеника п службе — 58 6—11.

Држ. службеници деле се на четири реда: чиновнике, чин. приправнике, званичнике и служитеље. – Стари закон познавао је тројну поделу без чин. приправника.

Нашим вредним званичницима пружа се могућност, да после 10 г.званичничке службе добију ранг чиновника Х групе.

Нема више неправедне засаде, да се ва службу служитеља тражи отелужени рок у кадру. Доста је само „најпотребнија. писменост“. ;

Глава 11 — Приптравна служба — 55 12—17.

У старом закону ова је глава имала напис – „Ступањ“ у држ. службу.

На месту је засада, да се приправнику плаћа путни трошак, ако са успехом положи држ. стручни испит ван места службовања.

Важна је императивна одредса, коју не позна стари закон, да се чин. приправник мора отпустити, ако до навршене 5 г. приправничке службе уопште не положи држ. стручни испит или га ни по трећи пут не положи.

Глава ТУ — Принадлежности актавниг држе. службеника 58 18—30.

_Чиновници су сврстани у десет група. Од ових имаду само ТУ, Ш и П група степене и то свака по 2. Остале групе немају степене.

Прописи, који вреде за групе, греде и за степене.

Плата Претседника Мин. савета, Министара л Банова остаје иста.

Чиновнички приправници имаду посебну плату према школским квалификацијама.

Принадлежности држ. чиновника састоје се из плате, положајног, личног и породичног додатка на скупоћу.

Принадлежности вваничника састоје се из плате, личног и породичног додатка на скупоћу. Званичници се деле као м прије на 3 групе.

Принадлежности служитеља деле се на плату, лични и породични додатак на скупоћу. Служитељи сврстани су као. и досад у 2 групе.