Naša pošta

127

загарантована слобода, раввитак и делокруг деловања, позитивним правним принципима и нормама, на читавом земљином шару, као једној правној љутској заједници. Те се гаранције налазе у међународном, поштанско-телеграфском, уговорном, поморском, ратном и транспортном праву.

Опште, пак, светске међународне п. и т. конвенције, угодбе и правилници овој институцији прописују и детаљишу све гране службе, као јединствени закон на целокупном вемљишту овог колосалног Савеза. Поред тога, сва ова међународна законодавства, п. т. т. институцију, сваке земље посебно, у њеним политичким принципима, сматрају и признају једино као државну својину.

Отада је дефинитивно и на свагда избрисано име „закупника“ и приватних „експлоататора“ ове установе у целом свету и правно зајамчена њена ераризација. Равуме се, да је то логично и оправдано, пошто ни једна држава не би могла пустити некоме, да овом установом располаже и господари, а она да за њу буде пред читавим светом одговорна, морално и материјално! |

Овај праведни и савремни систем национализације, слободе и прогреса п. т. т. институције целог културног света, постао је триумфом цивилизације. Тако је коначно збрисано са лица земље трговање са овом институцијом, као што је спречена и средњевековним велможима, феудалцима и латифундијама трговина са државним установама, као са бесправним робљем.

Од најстаријих времена п. т. организације, у нашим слободним и независним земљама, ово је свагда било одлично разумевано и респектовано. Стога су и у нашем најстаријем ш. т. законодавству, биле савремене и напредне одредбе о овој државонародној установи, по којима њену организацију и експлоатацију „има право сама држава“.

По ослобођењу и уједињењу, Југославија је наследила од феудалне Аустро-Угарске, ако и парцијални квасац деераризације ове институције, који се онамо повлачивао још из средњег века! То је давање у приватне руке, под „закуп“ и у духу томе, такозваних „уговорнитг“ и „помоћнит“ пошта.

Ову је епидемију наше Министарство пошта и телеграфа одмах отпочело, систематски и радикално лечити и таманити, Оно је за подржављавање — национализирање — ових поштанских станица раније уносило и потребне кредите у државном буџету, Али се, канда, на томе вастало, и опет, из фамовних и одбачених „фискалних“, средњевековних разлога“, тај недемократски и ненациоални систем, био је настављен.

Ту скоро је наша Краљ. Влада срећно и енергично одбранила нашу државнонародну телефонску мрежу, да иона не буде жртва такве „епидемије“.“) |

Е “) „Наша пошта“ је о томе писала и у свескама ва јун 1930 и април 4931. Ур. |