Naša pošta

16

кабловске лађе Ампер „смањене до стотога дела, која претставља најновију пловидбену јединицу у овој служби; фотографије двеју осталих кабловских лађа. Араго и Емил Бодо, чине са Амизром француску кабловску флоту; фотографије апарата што се употребљују ва постављање и подизање каблова; и најзад, карте подморских каблова у Атлантику и Пацифику.

7. Сервис научних студија п тетничких испитивања п втша стручна п. т. т. школа. (Есоје Зирблецте).

Седму и последњу секцију чини сервис ва научне студије, за техничка испитивања и вишу професионалну наставу. Ту су показани неколики апарати које је овај сервис начинио или остварио:

један микрофон са кварцом, ваједно са својим амплификатором; један портативни, (који се може носити) апарат ва мерење отпора земљовода; један портативни апарат са триодним лампама за испитивање подземних каблова и локализовање њихових сметња; један портативни апарат који омогућава, непосредним читањем са њега, да се може измерити ефикасност телефонских апарата; пресек једне комбинације једног телефонског апарата, која показује равне делове микрофона и слушалице и њихове везе. У једном стакленом орману излбжени су предмети из наставе у вишој професионалној школи као и разна упутства администрације.

8. Фотографска збирка. Једна обилна збирка. фотографија долази да допуни приказивања и да јаснију слику о свему ономе што је изложено и чиме располаже француска управа. У равним секцијама постоје и равне групе фотографских збирака, које су инсталисане на два ослонца са покретним крилима или капцима. :

Једна група збиргка односи се на пошту, поштанске чекове и зграде, где се могу видети разни типови поштанских кола и вагона од почетка до наших дана; извесан број поштанских зграда у посебној архитектури; инстелација желез-

„ничких станица и амбулантних пошта и разне фазе фабрикација пошт. марака. у

Група „Телеграф“ даје преглед равних телеграфских централа, са њиховим системима механичког преноса, сала за трансмисије, сала у којима се стичу линије, фотографије разних телеграфских апарата и пнеуматичких цеви.

Група „Телефон“ даје преглед равних аутоматских и равних телефонских централа: улаза каблова, разделника, милтипла, сала за машине и т, д.

Група „Подморских каблова“ даје преглед радова на постављању и издизању каблова и слике разних јединица кабловске флоте; „подморске линије за велике даљине“ показују неколико фаза у фабрикацији телефонских каблова, постављања каблова и изгледе неколиких транслаторских