Naša pošta

15

тралама крајем 1926, 4928, 1930 и 1934 г. Једна специјална ознека показује сеоске аутоматске телефоне, а они аутомати у околини Париза, претстављени су У једноме углу карте, у нешто већој размери, са својим разним групема, које чине целину аутоматских сеоских телефона, спојених у једну ручну централу. Друга корта претставља Париз. Она претставља његове разне телефонске секције; четири фаве осветљавања (крај 1928, 1020. 1950 и 1951 т.) претстављају поступност преображаја мреже, од ручних до аутоматских централа, сукцесивним осветљавањем страна које показују разне секције, а осветљавање једном специјалном бојом, резервисано је ва оне секторе, који у току једне фаве претстављају једновремено инсталације и ручне и аутоматске.

а. Телеграфија. У телеграфској секцији постављена је једна скица модерне пнеуматичке инсталације, која је и аутоматска и у току изграђивања у Паризу. Ову секцију напаја једна батерија акумулатора од 24 волта и струја из сектора. Ту се посматра пнеуматични пренос у унутрашњости једнога канала од алуминиума. Са сртане ове скице функционише један ротативни компресор ва згушњавање ваздуха. Брзина. и пресек овога компресора, знатно умањени, допуштају посматрачу да разгледа и испита све детаље. На суседном столу поређани су перфоратори, који се употребљују ва бушење пантљика у аутоматској телеграфији, један ондулатор и релеа за брзе знакове двају апарата штампача.

5. Пошта п поштански чекови. Секција која се односи

на пошту и поштанске чекове претставља избор равних апарата који су у употреби за односне врсте службе. То су разне мешине за франкирање (плаћање) писама; мошине које служе за спремање клишеа, са адресама власника чековних рачуна; машине за штампање адреса помоћу ових клишеа; разне ма шине ва рачунање, сабирање и множење; машине за отварање и затварање поштанских торба, кутија ва писма и т. д. Већина ових машина снабдевена је електричним моторима и свакога дана стављају се у покрет ради показивања публици. На једном столу изложен је модел једног поштанског вагона, од 20.28 мет., дужине, умањен 20 пута, сав од метала. Постављен на шинама, испод стакленог ормана, осветљен у унутрашњости својој тако да се лепо могу видети сви детаљи његове опреме. __На једном ослонцу, са затвореним капком, постављена "је једна колекција од 325 колонијалних марака и вињета за пошт. пакете који су привлачили пажњу и погледе свих филателиста.

6. Подморски каблови. Секција подморских каблова ставља. на углед једну серију мустара од разних типова подморских каблова који се употребљују за разне дубине и прибрежне спојеве. Испред ових мустара налази се један сјајни модел