Naša pošta

18

се одушевљавати >» Како ће друкче стећи ону потребну ширину погледа, гко не на оваквим изложбегма и међународним скуповима где се решавају питања од универзалног значаја > Из редова особља п. т. т. службеника нико није посетио ову изложбу, и то је велика штета која се не може никад накнадити. МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ

ИЗ ПРОШЛОСТИ

За историју наше нацпоналне културе. — Пошта, телеграф и телефон у Црној Гори. — За јубиларну десетогодишњицу уједињења Црне Горе са Србијом 1918—1928.

То је и допринело да су се п.т.т. рачуни Црне Горе, после ослобођења могли коначно закључити, како по станицама, тако и са свим страним земљама. О овоме је био поргнесен и извештај Главној државној контроли у Београду и она дала своју дефинитивну реч. Може се рећи, да рачуни ни једне друге гране државне управе у Црној Гори нису тако били сачувани и ликвидирани, као пошт.-телеграфски. И то је било заслугом, трудом и радом п.т.т. чиновника ове струке, који су тиме очували интересе своје домовине.

Мрско ропство су најтеже подносили синови „ковчега српске слободе,“ који робовима раније никада нису били! Ропство је са свим својим ужасима трајало све док опет:

„Сташе српски мачи оштри оков ропства прекидати,

И џефердан с хучним гласом, глас слободе казивати!..

Славна. победа српскиг армија на солунском фронту, присилила је окупаторске власти на Цетињу, да у првим данима октобра 1918 савову у Цетињској ошштини претставнике свих професија и образовање „Одбора ва ред и мир“. П. т.т. чиновници, који су се тада нашли на Цетињу, одредили сву ме у томе Одбору ва њиховог претставника. Решења већине тог Одбора дала ву прву директиву о традиционалном држању српске Црне Горе, у судбоносним часовима испуњавања косовских аманета, чим непријатељска војска напусти нашу земљу. Тој сам већини припадо и ја, а преко мене и плт.л. чиновници моје отаџбине. Записник радова тога Одбора чува се у архиви Цетињске општине. И овим је видно овековечена заслуга и рад п. т. службеника Црне Горе за свету ствар народног уједињења.

26 октобра 1918 Цетиње је било очишћено и од последњег непријатељског војника, Тог дана сам отпочео предузимати мере око обновљења п.т.т. службе у Црној Гори, створио себи канцеларију и увезао неколико табака за деловодни протокол.