Naša pošta

19

Прво сам наређење издао о прегледу т.т. линија на правцу Цетиње— Котор. 27 октобра, добио сам наредбу: „Командант Југословенског одреда Цетиње; Службено, 27 октобра 1918 год. у 17 сати. — Управнику Поште Цетиње: Наређујем, да се у току сутрашњег дана успостави телефонска веза са Ријеком Црнојевића, а у Ријеци да се постави телефонска станица са вашим апаратом. Тако исто настаните, да се подигне телефонска. веза са Котором. Командант потпуковник Гр. В. Ристић“.

28 октобра организовао сам при Команди места на Цетињу „Референство га П. Т.Т. за Црну Гору“ и отпочео прикупљати чиновнике за организацију п.т.т. службе и отварање п.т.т. станица. Даље сам предузимао све могуће мере, заједно са свим прегалашним п.т.т. службеницима, те је ова важна служба могла успешно испуњавати свој судбоносан задатак у овако озбиљним историским часовима. Поред тога, а на основи опште одлуке владе Краљ. Србије, израдио сам списак изједначења п.т. чиновника Црне Горе са онима Србије, који је доцније био усвојен, бев измена, како у Подгорици од „Извршног одбора Велике народне скупштине Црне Горе“, тако и од Владе Краљ. С. Х. С. Тиме је било ово питање тачније регулисано него икоје друге струке пређашње краљевине Црне Горе.

42 фебруара 1919 год. био сам телеграфски позван са Цетиња у Подгорицу и 13 истог онамо организовао прву „Обласну дирекиију пошта и шеглеграфа за Црну Гору , која је тог дана почела своје функције. Пре тога, при Извршном одбору били су непосредни референти за п. и т. Лазо Јововић и Душан Церовић, п. т. чиновници, у заједници са г. Милом Вукмировићем, пређашњим управником п.т. станице Скадар.

23 марта 1919 добио сам наредбу од Министра пошта и телеграфа, број 2913 од 19 истог, да обравујем Дирекцију пошта и телеграфа на Цетињу, да ми је поверена њена управа и да је за помоћника Директора одређен Милутин Вујадиновић, управник из Београда. Тако је ова Дирекција почела своје функције ва Цетиња ! априла 1919.

Важнија службена документа и зкта, из којих се види обновљење и рад п.т.т. службе у Црној Гори, од 26 октобра 1918 до 1 априла 1919, дао сем штампати 1920 у Држ. штампарији на Цетињу, под називом „Обновљењепц организација п,т.т. служебе у Црној Горп у току ослобођења њене територије 1918, као и за време рада Извршног одбора Велике народне скупштине у Псдгорици, до краја марта 1919“.

Приликом избора за „Велику народну скупштину“ и спровођења народног уједињења. п.т. чиновници Црне Горе узели су највиднијег учешћа, поред своје тешке дневно-ноћне службе. Може се тврдити, да ниједна друга струка није у томе великоме