Naša pošta

„Наша пошта“ је себи поставила, као најглавнија, ова три задатка: да проширује уколико јој то силе допуштају, знање својих читалаца; да своје читаоце обавештава о предметима и намерама пошт. управе; да оцењује рад и држање надлежних у свакој прилици, кад би њихов рад и њихово држање били од утицаја, било на развој струке било на положај њених посленика.

„Кад се оцењују ове намере, треба имати на уму, дана српскохрватском и словеначком језику има врло мало књига из којих би п. т. службеници могли проширити своје стручно знање (то нарочито важи за новине у нашој струци, биле оне из области технике или из области организације); ако наш службеник не зна који страни језик, он је осуђен да годинама остане код знања добивеног у школи или у пракси, он је осуђен да се не развија.

„да је, исто тако, било потребно држати стално на дневном реду гледишта и намере пошт. управе нико не може спорити. У решавању појединих стручних питања Управа је могла имати извесна гледишта, чије би спровођење било на штету службеника, па је, у таквим приликама, требало указати на могућне опасности и тако, заинтересовавши службенике, утицати на надлежне да у решавању дотичног питања узму у обзир пре свега живу радну снагу...“ „Наша пошта“ је једини пријатељ и инструктор целокупног п. т. особља. ... Неопходно је потребно да се на овај начин што више приближимо, помажемо и упознамо, што ће свакако бити на корист и особља и установи којој служимо.“

Саопштићемо низ значајних речи које изиђоше у „Н. пошти“, из пера г. Трајка Јовановића:

„Ново време Нове наде. — Проширењем наше др жаве даје се једном оваквом часопису могућност, да се, пре свега, мате“ ријално одржи, а затим, што је исто тако важно, да помоћу својих сарадника из свих крајева наше отаџбине разради најразноврснија питања из свих области наше службе.

„Покретањем овога часописа, редакција ствара говорницу са које ће моћи да се чује реч свих оних, и старијих и млађих... Несумњиво је, да међу млађим, а и међу старијим без истакнута положаја, чиновницима има људи проницљива духа, који имају шире и дубље погледе на многа стручна питања, и њима ће редакција понајпре отворити ступце свога часописа. Таквим људима редакција нарочито поручује, да своје погледе излажу у свој њиховој потпуности, без обзира хоће ли они од надлежних бити прихваћени или не. Премда се поуздано може тврдити, да ће једна добра замисао, једна умесна реформа прокрчити себи пут кат-тад. И тада ће она бити добит за струку, биће елеменат напретка у њој.

„Овако радећи ,„„Наша пошта“ ће покренути на размишљање много глава у оквиру наше струке. То је једна велика потреба и за сад и за свагда. С друге стране, окупљајући око себе велики број којима је стало до унапређења наше струке, „Наша пошта“ ће међу њима створити утакмицу од које се, са довољно основа, могу очекивати најбољи плодови.

„Вбијањем око нашег листа, та група људи ће моћи вршити веома бла“ готворан утицај и на оне горе и на оне доле: на оне горе, у колико ће они, хтели не хтели, прихватати наша образложена гледишта; на оне доле, што ће их заинтересовати за најразноврснија питања у струци од којих зависи — с једне стране — напредак саме струке и — с друге — побољшање свих прилика у којима ради и у којима живи целокупно наше особље. |

„Раврађивање стручних питања на најширој основи, потстрек да се о тим питањима што више мисли и што више јавно говори са сврхом да се на надлежне у најбољем правцу утиче — биће највиша дужност