Naša pošta

107

Не да се оспорити истина, јер се обнавља и потврђује свакога дана: да је међу свима осталима, поштанска установа једина, којом се од најстаријега доба до данашњега дана, род људски највише служио и служи.

Није ни шовинизам ни претераност кад кежемо: да су поште најстарији беочуг на ланцу саобраћајних установа у опште, које данас постоје. Пошта је тако рећи, мати свију њих, јер су све поникле из ње.

Према свему, што рекосмо, историја пошта је врло тесно везана са културном историјом људског рода, и као што се историја света дели у три главнија дела, исто се тако дели и историја пошта у три велика историјска периода: стари средњи и нови.

Наши војни ауторитети у последње време су дали ове оцене:

Војвода Петар Бојовић, прослављени командант дивизије, армије, начелник штаба Врховне команде Србије на Солунском фронту, бив. начелник Рлавног генералштаба Југославије:

Државни и војни телеграф за време рата мора ићи истим правцем, дисати истим духом, јер им је циљ заједнички. Стога је потребно да се телеграфија за време мира усавршава и развија у том правцу. Слаба организација или недостатак везе ма и за краће време могу бити од тешких и штетних, ако не и судбоносних последица. |

Радује ме да у нашој лепој, витешкој Отаџбини имамо часопис за тако велику установу као што је пошта и телеграф. Његов уредник Гг. д-р Шоћ, бивши министар, оправдано је написао да «п. т. т. струка културно-саобраћајна установа — претставља војску мобилизовану и У миру, а за време рата утиче и на срећни исход војних операција.»

(«Наша пошта», децембар 1930, стр. 129).

Генерал Милош М. Васић, министар војске и морнарице Југославије у пензији: -

Важност пошта је особито велика и за војну службу, како у миру тако и у рату. И то не само за чисто војне потребе наших трупа и штабова, него и због веза са породицама, које имају војнике у рату, а нарочито због њене везе са иностранством. _

4) Сопствена дефиниција значаја и важности п. т. т.

струке > ОДГОВОР

Значај п. т. т. струке је очевидан. Услуге и благодети те установе осећа интелектуалац као и последњи физички радник. Одабрани, елита зна да цени прави значај и важност поште. Некултурним и недовољно културним није доступно да то оцени у пуној и правој мери. Јер и слепом огледало не помаже.

5) Које су и зашто најзначајније године у историји југо-

словенске п: т. т. и радио службе (пре и после светског рата) · ОДГОВОР

Увођење редовног п. т. саобраћаја у Србији а затим у Црној. Гори; ступање тих двеју ондашњих српских држава у Светски п. и т. савез; оснивање Министарства пошта и телеграфа краљевине Југославије.

6) Које су и зашто најзначајније године у историји п. т. т. и радио службе у свету" -

ОДГОВОР Оснивање Светског пошт, савеза.