Naša pošta

110

ПРЕГЛЕД ТЕЛЕГРАФИЈЕ У 1932 Г. на о

Телеграфија. — Застој у трговачким трансакцијама и пословима уопште, па светска криза која се свуда осећа, имали су штетан одзив и на развиће телеграфског саобраћаја. И саме телеграфске управе су се организовале тако, да своје пословање и службу врше према чистим, трговачким правилима, у циљу постизања што боље економије. Смањују број особља, захтевају већи обрт рада и смањују трошкове експлоатације, затим, затварају или потпуно укидају оне телеграфске линије које не доносе довољно прихода и саобраћај централиту на један најмањи број веза. Умањавањем броја типова апарата и једноставношћу материјала тежи се остварењу што веће економије.

Већи број савета које је дао Међународни саветодавни комитет за телеграфију, (С. С. 1. Т.), за време свога трећега заседања у Берну, у мају 1931 г., поред тога што су истовремено тим саветима предложене п мере за упрошћавање службе, доводе нас они до рационалне експлоатације још: једноставношћу директива за процену квалитета експлоатације телеграфских ланаца; утврђивањем преношљивих фреквенција које се употребљују у хармоничној телеграфији, тако, да се могу, већ данас, употребљавати, једновремено 12 симултаних фреквенција на једноме ланцу; даље, једноставношћу одредаба за коегзистенцију — једновремено постојање — телеграфије и телефоније у дугим телефонским кабловима и одредаба за заштиту телеграфских инсталација од струја великог напона; па једноставна азбука за аритмичке апарате, којим је лако руковати и који се сматрају, поред Бода, као апарати будућности; и најзад, нова упрошћавања службе, службени код, скраћивање имена места опредељења и т.д. "

Регистровали смо отварање неких саобраћајних линија. Најзначајнија би била она између Њујорка и Вашингтона, која снабдева неких четрдесет праваца, и она која веже Монтреал и Отаву и која даје, на једном простом пару жица, 24 трансмисиона канала.

Друга, копнена, велика телеграфска линија јесте између Ирака и Персије, отворена 1 маја.

Један кабл је постављен између Француске, од Марсеља и Туниса.

Друштво «препај апа ШбеглаНопа! Сотитсаноп5» је уметнуло многа посредничка аутоматска релеа на линијама према јужној Америци, тако, да каблограми из Лондона за Рио де Жанепро и Буенос Аирес и њихова предграђа могу бити стално и директно отправљани. Кабл Дурбан—Луренсо Маркез—Беира—Мовамбик, као и пристан у Келиману укинути су, а саобраћај је пренет на копнене линије Јужне Африке.

За телеграфске везе које се успостављају помоћу телефонских, подземних и подморских каблова, употребљују се од скоро, независно од веза са акустичком фреквенцијом или од интра-акутистичне П афије. фантомизирани и суперфантомизирани ланци, који су у техничком погледу врло изводљиви и прости и који траже само нешто мало надзора. Неке управе, већ данас врше опите са циљем, да за телеграфију искористе скалу фреквенција, која лежи, између највише телефонске фреквенције и фреквенције прекида телефонских ланаца.

Читава једна серија фототелеграфских линија је отворена, као: Аметердам—Бандоенг, (Источна Холандска Индија); Лондон— дело; Њујорк—Беч и линије које везују Рим на једној страни са Берлином Копенхагеном, Франкфуртом на Мајни, Лондоном, Минхеном, Њујорком и Штокхолмом на другој страни.

Француски изналазач Едуард Белен, (Вепп) ставио је у службу један апарат, назван «криптотелеграф», којим се осигурава тајна телеграфских и радиотелеграфских трансмисија.

Друштво Т1д0-Еџгореап Тејевтарћ је било приморано, да од 1 марта 1941 године укине своју велику копнену линију Лондон—Берлин—-