Naša pošta

113:

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА

_. — Време проведено у ропству признаје се као време проведено у рату, дакле двоструко. ен ЈЕ

Кад време службе пре пунолетства није признато за напредовање онда ће се по 8 270 тач. 1 под. 8 4. в., моћи признати за пензију, кад наступи случај пензионисања, под условом да дотични испуни 10 година. службе стварно проведене у активној дежавној служби — 8 118 Ч. 8.

· При прелазу из самоуправне у државну службу, који је дозвољен само у истој струци, чиновнику који врши прелаз самоуправна служба, рачуна се за напредовање само тако, ако је у тој служби био на звању за -које се тражи факултетска спрема — 8 116, тач. 5, 5 58, став други, и 85 55 и 56 4. з. Дакле само уз овај услов може самоуправна служба бити урачуната као приправна и на основу тога бити дозвољено полагање државног стручног испита. У другим случајевима самоуправна служба се не рачуна за напредовање, па према томе ни за стицање права на полагање државног стручног испита.

«Полиција»

— Застарелост права по тражењу наплате путних и сеобних трошкова по Уредби бр. 13400-30 тече од дана када је премештеном чиновнику саопштен указ, а не од дана када је указ објављен у „Службеним новинама“. (Одлука опште седнице Главне контроле бр. 116014 од 12 јануара 1982).

— Одлуком опште седнице Главне контроле бр. 12883 од 5 децембра 1931 године одлучено је: да се решења донета у смислу става 1 8 274 Ч. з. од 1981 год. о признавању времена службе за пензију не узимају сада у расматрање већ да се правилност признавања дотичног времена за пензију има ценити приликом расматрања решења о одређивању количине пензије дотичних службеника када буду пензионисани.

Поред одлуке које доносе по пом. ставу 15 274 Ч. з. Министарства и други овлашћени органи доносе решења о признавању времена, било: за пензију било за напредовање и иста достављају Главној контроли на оцену и ако на основу тог признатог времена није донета одлука о унапређењу о периодској повишици, нити пензионисању службеника.

Како Главна контрола према тач. 12 чл. 29 закона о Главној контроли цени правилност одлука о службеним односима држ. службеника. о којима је реч у 8 103 Чин. закона, а то су: одлуке о постављању, наименовању, унапређењу, премештању, стављању на расположење и у пензију, уважењу оставке и отпуштању из службе, — то је на својој општој седници бр. 83221 од 25 11982 а у вези пом. одлуке бр..12223 од % децембра 1984 одлучила: да питање о годинама службе појединих службеника Главна контрола може узимати у оцену само у случају кад расматра одлуке којима се службеник унапређује или наименује у вишу групу, или му се даје периодска повишица или се пензионише и регулише