Naša pošta

102

хајловић се брзо дао на посао на пољу електро-технике, која је и код нас почела узимати све већег маха. То је било почетком осамдесетих година прошлога столећа, када је примена телефона у јавном саобраћају заталасала цео свет. Код многих наших људи та је вест примана тада са нај већом резервом: јер се није веровало да одиста човек може да разговара и на великом одстојању, преко телефона и металне жице, и да га врло

лако може познати и разумети онај други говорник. У то доба појављује .

се млади Михалјовић, пун снаге и воље за рад на овоме пољу. Он је тра жио повластице за подизање телеф. мреже у Београду и право на експлоатацију телеф. постројења за десет година. У томе је најзад и успео. Отад датира први корак за установу телефона у Србији, и од тога дана почиње историја нашег телефона.

Укав Краљев о тој повластици, гласио је:

Ми Милан Први, по милости Божјој и вољи народној Краљ Србије

На предлог нашег Министра финансија а по саслушању Министарског Савета, и на основу Закона о потпомагању индустриских предузећа од 31 децембра 1878 године (Зборн. ХХМЕ стр. 60) решили смо и решавамо:

1) Даје се искључна повластица Панти Михајловићу, овд. механичару, да може подићи у Београду телефонске штације и експлоатисати их за време од десет година. Но држави се резервише право, да за своју потребу може и сама, мимо повластичара, телефонске штације отварати и експлоатисати.

9) Даје му се повластица, да може увозити са стране сав потребни материјал за подизање и рад телефонских штација, без плаћања увозне ђумручине и узгредних ђумручких такса и то за време од десет година.

3) Повлашћеник је обавезан, при експедицији потребног материјала вазда надлежном ђумруку поднети нужне доказе, да је исти материјаљ доиста потребан и за његов рад одређен.

љ) Повлашћени је обавезан, да у свему испуњава полициске прописе, које Министар унутр. дела за експлоатисање телефона прописао буде. :

5) Повлашћеник је обавезан положити кауцију 2.500 динара као гарантију да ће рад отпочети.

6) Повлашћеник је обавезан у року од шест месеци, рачунајући од, дана Краљевог потписа овог указа, отпочети своју радњу.

Не испуни ли у овоме року обавезу, онда губи, како право на повластицу, тако исто и кауцију од 2.500 динара у корист држ. благајне.

Наш Министар финансија нека овај указ изврши.

27 новембра 1882 год.

Београд Министар финансија, Милан с. р. Чед. Мијатовић с. р.

Да је препис ове повластице своме оригиналу веран, тврди:

ЕБр. 4860 За Министра финансија 30 новембра 1882 г. Начелник Економ. Одељка, Београд МТ. Ст. Поповић с. р.

(Прилепљене су таксене марке у дин. 108).

Други докуменат, који се односи на први корак, учињен за васпостављање прве телефонске мреже у Београду, и који је издало тек новоосновано Министарство народне привреде, као ресорно за пошту, телеграфе и телефоне, и којим се утврђује, да је Михајловићева повластица. до тога дана била још у пуној снази, — гласио је: . Министарство Народне Привреде

Н.Бр. 8398

28 априла 1883

Београд