Naša pošta

74

У том очекивању, неш двоструки Савез постаје свеке године све универзалнији. Забелсжили смо нова приступења. Јемен је примио Петрогредску међунгродну телегрефску конвенцију, а Ватикан, Ирак, Кенија п Луксенбург примили су Вашингтонску међунсгродну радиотелегрефску конвенцију.

Раздваја нас само неколико месеци од конференције у Мадриду. Констстујемо, да једна трећина држава које су потписале Веашингтонску конвенцију 1927 г., нису је још ратификовале, а половина држава потписница Бриселског протокола од- 1928 г., одложила је све до сада потврђивање овога документа. Желети је, да гдминистрације што скорије посвршавају ове формалности.

У току прошле године гдминистргције су редиле на ревизији телегргфеких и радио телеграфских аката који су на снази. Међунсгродни биро у Берну је све те ревизије скупио у две свеске и о њима ће се расправљати на претстојећој конференцији у Модриду. Свеска која се односи на телеграфију и телефонију садржи око 1500 предлога, (1200 предлога било је спремљено за Периску конференцију 1925 г.) Свеска која се односи на радио саобраћај има око 1400 предлога. (За Вашингтонску конференцију 1927 г., било је око 2000 предлога).

На конференцијгма у Перизу и Вешингтону изјављена је била жеља за спајање телегрефске и радиотелегргфске конвенције. Питање је, дали ће студије о томе довести до резултата који желе многе гдминистргције > Још се ништа не зна ва сада, али изгледа да је ово питање сазрело и да ће бити расправљано непосредно на конференцији у Модриду.

Телеграфски журнал, ортан међунеродног телеграфског Савеза, из кога ове редове преносимо и у Нашу пошту, сматра својом дужношћу, исто као и ми, објављивањем Журналовог мишљења, да ће својим ивлагањем припомоћи ред конгресиста. У посебним чланцима,овај журнал је указивао на празнине и разне непотпуности у пређашњим правилницима, у номери да припомогне што тачнијој редакцији текста у конвенцијема и правилницима,кеко би имале и са правног гледишта форму која би више одговарала правном појимању.

Сметргмо, да ће бити од користи, да поново привучемо пажњу делегата на интерес који претставља потпунија и тачнија редекција чланова правилника која се односи на њихово ступање на снагу, одрицање или укидање.

» » »

У току 1934 г. било је много међународних састанснка. Међународни саветодавни телегргфеки комитет одржао је своју трећу пленгрну скупштину у Берну, од 11—18 маја. Међународни саветодавни телефонски комитет већао је од 14—31 септембра у Паризу. Међународни саветодавни технички ко-