Naša pošta

52

узулу у рачунима био би дужан да упише дежурни службеник, док би исту требао да изврши надлежни контролни орган. Само се по себи равуме да би ово сравњење обухватило како одлавне тако и долазне равговоре и позивнице. :

Овакав рад сматрам да би био једна репресивна мера за уклањање грешака. (Чак и код самосталних службеника у мањим поштама). У толико пре сматрам да је репресивна. мера, јер би без ове клаувуле рачуни били неисправни. Да би пак рачуни били исправни и ова се клаувула могла на њих да упише, морало би и до сравњења доћи. Ако се пак деси случај да се сравњење не може обавити, равлог би се морао констатовати у записницима рада, а ово сравњење извршити првом згодном приликом. Телефон који би намерно покушао да сравњење избегне одмах га пријавити, ради предузимања потребних мера.

Користи од овога рада биле би по службу очигледне. Тако би се: морале ове грешке још одмах отклонити, приходи би били правилно зарачунати, а рад у самим контролним отсецима Дирекција олакшан. Самим пак рачунополагачима било би олакшано, јер не би морали да стрепе од примедаба. Чак верујем да би примедбе у овом случају биле. избегнуте, што би у великом смањиле и рад административни, који се око њих морао да обавља. Самом старешинском кадру било би мало олакшано. -

Мора се признати, да је сваком старешини много лакше да извринт сравњење ових радова, него да се бори са примедбама, које није у стању увек на време извршити.

Са друге стране рачуном да би било велике добити и у томе, што би се особље постепено навикавало да сваки свој рад пажљиво изводи, док је приморано да врши и само над собом контролу.

Никада се не би могао десити случај, да два или више телефона. ово сравњење не изврше, кад се зна, да ће ово бити за врло кратко време откривено и постићи сваког казна, која свакако не би била неосетна,. и преко које би се могло мирне душе прећи. ;

Са телегр. рачунима верујем да се у погледу контроле и убирања. прихода стоји много боље, него са телефонским. Хтео сам рећи, да је контрола над њима много лакша, јер су са малим изузетком све старешине приликом преузимања прихода за општу касу ово прегледали, бројали речи и мотрили на друге неправилности, те их и исправљали ако их је било. Све мање таксе наплаћене одмах од одговорних рачунополагача наплаћивали, и у рачун уносили. Да би се пак нагнали на правилан рад, и контролу, и они телеграфи у којима до сада ово није практиковано, могло би се учинити оно исто што п код телефона. Самим тим што ће старешина — контролни орган бити обавезан да извршни оверу предвиђене клаузуле, и потврдити тачност рачуна, приморан је, да чини и потребна сравњења између броја речи у телеграму # уписане таксе у рачуну.

Што се тиче контроле урачунавања прихода по упутничко-чековној радњи, питање заслужује већу пажњу, па самим тим пи дубље размишљање. Постараћу се, дан о њему, у што скоријем времену, изнесем своје мишљење.

ПРЕДРАГ В- МИЛОСАВЉЕВИЋ,

п. т. чиновнички приправник (Дебар). •

Наши млади другови показују сваким даном све више интересовања за стручни рад п напредак, уносећи се у све видове радња п равмишљајући о њима. То је најбољи знак да идемо напред. «ИН гша пошта», отварајући ступце тим младим друговима. оствараје своју културну мисију, водећи напред све људе од духа и потетрекавајући их на борбу мишљења, од којих је м ово једно мишљење из пера које се у 4. п.» јавило 1926 Р. Оно је у корист побољшања. службе и заслужује нарочиту пажњу бапе за то што долази из редова најмлађих службеника. Ур.