Naša pošta

86

УНИФОРМА П. Т. СЛУЖБЕНИКА

Писано је у свесци за септембар 1984 да је код старих н. т. службеника у Србији постојала униформа. По рату 1875-8 телеграфисти у Црној Гори добили су официрске знакове дао и ратна одличја. Још тада се занавило да од униформе итих знакова има користи по службу и особље.

__У новије вријеме јавља се потреба за униформу. Она чини видну разлику ивмеђу старијих и млађих, што је везано са дисциплином. Тим се не каже да и лица са цивилним одијелом немају дисциплине — имају је — али је већа дисциплина под униформом. Ва примјер се може узети жељевничко особље. Колика би разлика била између жељезничког особља у униформи или у цивилу2 Била би велика, а нарочито због тога што долазе у додир са странкама. — И поштанско особље долази у додир са странкама у истој, ако не, и већој мјери од железничког, Деси се који пут случај, нарочито са странцима, да за поједино обавјештење не знају коме да се обрате. Имао сам примјер да је један странац, долазећи у канцеларију, у мојем присуству се обратио служитељу за објашњење размјене новца са иноземством; вјероватно, сматрао је: да цивилна лица немају никакве улоге. Наравно, служитељ му не би правилно удовољио тражењу, п странац је морао изгубити више времена док би повољно свршио личну ствар. У мањим мјестима има таквих и сличних случајева пуно. Према томе вјерујем да униформа не би била штетна за службу.

За особље би униформа имала особите користи због тога што се јефтиније добије од цивилног одијела, а нарочито када би била отвореније боје, те и поред свакидашњег рада имала би сасвим нов изглед.

У случају државних празника, па и приватних, гдје особље треба да присуствује, мора имати свечано цивилно одијело које се плаћа по више хиљада, што је заиста теже имати поред свакидашњих редовних потреба. Дочим једна свечана униформа платила би се далеко мање а службеник би са њом био примјерно одијевен па и за највеће свечаности.

Ето једна равлика између два пара униформе и неколика пари цивилних одијела.

Према томе има пуно користи од униформе не само за службу него и за особље а за увођење исте било би сагласно више од двије трећине, ако не и пјелокупно особље, што се п путем анкете може утврдити. (Примићемо и друга мишљења по овом питању. — је

Овим сам рачунао на корист, па вјерујем да ми се неће замјерити, него да ће се овим забавити и још много њих који воле и желе уредност ни напредак п. т. струке.

и.м.

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОРИ И ПОЗИВНИЦЕ

Чланом 26 Правилника о телеф. служби у унутрашњем саобраћају предвиђено је, да приватних телеф. разговора има: обичних изхитних, а чл. 43 истог Правилника, да телеф, позивница, такође, има обичних и хитних. Равлика гамеђу једних, (обичних) и других (хитних) састоји се у томе, што претплатник, односно предавалац позивнице, ако жели да обави хи"ан разговор, не мора да плати хитну таксу п за телеф. повиницу и обрнуто.

Даље, члансм 37 истест Правилника предвиђено је да од мевива, сунссно сд времена предаје телеф. позивнице до за-