Naša pošta

'92

и слуге у најобичнијим приватним саопштењима или љубавним доставама. Два телегр. чиновника вршили су сталну службу, и преко телеграфа куповали су и све намирнице за кујну. Међутим, телефон је пре"столонаследник морао плаћати, и обично би због његовог цицијашлука «свакога месеца настајао прави скандал, ако би телеф. рачун био и сувише велик. Тај се рачун понекад враћао пошт. управи по три пута, и није био исплаћиван пре него што не би био довољно смањен. Управа поште, чији шефови нису хтели да одлазе у немилост будућег цара, обично су "те рачуне скраћивали на тај начин, што би све говоре рачунали као да нису били дужи од три минута!

— Прва пошт. дописна карта изашла је у Француској 1872 г.; две године пре тога била је пуштена у Немачкој нека врста дописница. 1875 г. књижар Шварц, у Олденбургу, дошао је на мисао да пошт. карте илу"струје. Тамо се те године појавила прва илустрована дописница са сликама из природе.

— Правда пише о смрти «магната п. марака». Џон В. Палмер, некадашњи лондонски милионер и чувени трговац п. марака преминуо је у Лондону. Он је у своје време као филателистички стручњак уживао велики углед у целој Енглеској и Америци. Његов погреб је био веома "сиромашан, али за обичним дрвеним сандуком ишла је огромна маса "света да испрати овог чувеног човека на његовом последњем путу.

Палмер је умро сиромах као прквени миш. Некада је он живео у изоФиљу, имао милионе и носио звучну титулу «магнат поштанских марака». Дуго време Палмер је важио кго један од најбољих филателистичких „стручњака.

Као дете, Џон је био као и остала деца, ишао је у школу и вредно учио, али ипак се разликовао од осталих. Већ од своје седме године он је почео страсно да прикупља поштанске марке и мали филателиста је убрво имао лепу збирку ретких поштанских марака. Кад му је било десет година, он је своју збирку марака пролао за 200 фунти стерлинга, што је у оно време био огроман капитал.

Ва добивени новац је Палмер куповао нове марке, вешто трговао, састављао албуме и давао своје стручно мишљење о разним маркама, "тако да се врло брзо прочуо по целој Енглеској. Захваљујући искључиво поштанским маркама, Палмер је већ у својој двадесетој години постао милионар, јер тада је располагао имовином од преко 1 милион фунти. "Тада је и добио титулу «магната поштанских марака». Веровало се да Палмер има највећу и најлепшу збирку пошт. марака у свету.

Међу Палмерове редовне муштерије су спадали енглеска краљица Викторија, њен син Едвард УП, данашњи енглески краљ Ђорђе УМ, који "су сви били страсни филателисти. Палмер је нарочито живе везе одр"жавао са данашњим енглеским краљем и тако је Ђорђе У дошао до збирке марака која је данас највећа и најскупља збирка марака на свету.

До Едварда УП фалсификовање употребљених марака је било дозвољено, није потпадало под одредбе кривичног закона. На Палмеров предлог, енглески Доњи дом је донео законску уредбу, по којој се и "фалсификовање употребљених п. марака кажњава као кривично дело.

Палмер је раније у Лондону имао интересантно уређену канцеларију. Видови су били тапетирани сасвим маркама и то је у великој мери привлачило пажњу публике.

Под старост, Палмер је у Лондону имао неколико вештих и опасних конкурената, Стари магнат п. марака је, сем тога, врло рђаво спекулисао и тако је за прилично кратко време изгубио сву своју имовину. Последње дане провео је у највећем сиромаштву и оскудици. Кад је умро био је "без икаквих сретстава...

— Амерички научник, млади инж. Џемс Ји, који се бави и астро-логијом, претсакзује да ће техника победити рат, тј. да ће нови прона-ласци онемогућити ратовање у будућности. Г. Ли вели, да је реч

=