Naša pošta

93

Х

о бежичном процесу електричне енергије, која ће у најширем кругу моћи да спречи сваки, па и најјачи напад авионима, тенковима, ратним бродовима и свима осталим војним објектима. Читаве вароши и покрајине моћи ће се овом бежичном електричном струјом просто забарикадирати, тако да ће авионима, тенковима и артилерији бити немогућно да се приближе чак и на десетине километара.

Скептици не верују. Они тврде да људски дух никако не мирује. Да америчком инжењеру и пође за руком усавршавање ове бежичне електричне енергије против рата, сасвим је сигурно да ће се наћи други техничари и проналазачи који ће науморно радити на проналаску који би имао да парира и уништи дејство те бежичне енергије. А како данас техника напредује и какве изненађујуће резултате показује, ништа већ није пемогућно... И ко зна да ли је човечанству суђено да икада дочека доба вечитог мира7 («Правда»)

Скупља А.

ПРЕГЛЕД

ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА — Поново се ради на пројекту Закона о организацији врховне управе п. т, т. струке и њене спољне службе.

__ Решењем г. Министра саобраћаја, а у споразуму са Бугарском поштанском управом од 1 фебруара 9. г. отворен је телеф. саобраћај између Југославије и Бугарске. !

— П. т. т. струка броји око 14.000 службеника, од којих: редовних (1, 1, 11 категорије, званичника и службеника) 11.500, уговорених 1.146, сеоских писмоноша 250, уговорених вежбеника 382, отправника ОД

Овде није рачунато повремено особље, стручни раденици и надничари. — Многоструки проналазач у домену технике, радиа и телефона, г. Михајло Пупин, професор Колумбија Универзитета у Њујорку, одликован је ових дана највећим научним орденом Америке, златном

медаљом Џона Фрица, одликовањем које се само једном годишње даје највећим научницима.

НА СТРАНИ

_ сол уае ке. пса о са 65 Ро 5 Ба 6 Ро #1 су. У Њујорку је изашло ово дело из пера угледног народног посланика, које се сматра значајном појавом у светској пошт. литератури. У књизи је зналачки приказана прошлост и улога пошт. струке, и истакнута су начела којима се она води напретку. Писац је дао не само историју него и такорећи филозофију поште. Критика предлаже да се књига преведе на све језике. Огодна прилика за којег члана наше п.т. заједнице да нашем свету пружи превод ове запажене књиге.

— Француска је, 1923 г., основала аутономни бупет Мин. пошта, телеграфа и телефона. Отада је инвестирано за п. т. т. струку 5,999.200.000 франака, од којих за: пошту 902.000.000, за телеграф 121.800.000, а за "телефон 4,975.00.000 франака.

__ Совјраспска Ру Сија о по је трећа година петогодишњег плана за п. т. т. струку. Постигнути резултати за: писма и дописне карте износе 93%, штампане „предмете 90%, приходе 65%, сеоску пошту 289, локални телефон 75%. У квалитету рада није било побољшања.