Naša pošta

178

„новчаном казном у висини 20-струког износа поштанске таксе, за коју је држава оштећена, или могла бити оштећена...“ т. ј. -"таксом за писмо најниже тежине пута 20, то јест оно што је пожушано да се прошверцује, а не за целу пошиљку.

Питање се намеће, како ће се наплатити казна за рачуне, када су у истим стављене поједина саопштења и опаске, као «н. пр. по једној књизи рачуна од 100 страна, нека филијала сваког месеца шаље својој централи рачуне на преглед или обрачуне који су прошивени у једној књизи. На свакој 10 ли 15 страни, налази се понеко саопштење уписано од стране саме филијале, као од те и те робе остало толико и толико комада или метара непродато, даље опет се нађе, ова роба. продата до тог и тог дана у том и том месецу сва, даље опет, "не слати више ову и ову робу, јер није никаква потрошња исте итд. итд. Хоће ли се сва ова саопштења или ове прибелешке, које служе за обавештење примаоцу на појединим страницама рачунати као једно писмо, односно једно саопштење, или ће се за сваку страницу, на којој се пронађу саопштења таплатити такса за писмо најнижег степена тежине; По мом "имтшиљењу неби се могла сва ова саошштења по једној књизи узети као једна пошиљка, и ако иду од једног пошиљаоца и ва јед"ног примаоца, пошто су овде разна саопштења, те би требало поступити на тај начин, што би се свако поједино саопштење год сваке странице сматрало као једно писмо или саопштење, "па ма било таквих саопштења и десет на десет страница, било Фби онда 10 писама и требало би обрачунавати за свако писмо "таксу најниже тежине. Исто би се тако поступало и за мустре без. вредности, када се пронађу каква саопштења било од попниљаоца било од примаоца, када исте враћа.

Било би упутно од стране наше Управе, да свима Дирекцијама да једно генерално објашњење, како ће се и у којем жонкретним случајевима поступати и на који начин.

БРАНКО Н. ДИКИЋ, саветник.

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА

Државни савет на својој општој седници од 145 и 16 децембра. 4931 бр..1025-32 донео је одлуке:

[

У време активне државне службе, која се државном службенику "рачуна ва пензију по 1 ставу чл. 187 4. з. од 31 јула 1923 не може се рачунати, време, које је неко лице прослужило по једном акту о постав„љењу, који је био поништен пуноважном пресудом Државног савета и у извршењу те пресуде стављен ван снате.

П · Важност прописа 8 1 закона о изменама п допунама чл. 21 закона «о Државном савету и управним судовима од 14 јула 1930 није дероги-