Naša pošta

183

Једино вреди радити и живети за циљеве који су дати као заповест изнутра. Вл. Велмар-Јанковић

Више од љубави према ближњем стоји љубав према далеким и будућим. Саветујем вам да љубите и оне најдаље. Ф. Ниче

Политика „сваког за себе“ пропала је, као што увек таква шолитика пропада. Старе концепције морају бити исправљене и замењене. Остин Чемберлен,

Упркос свему, рад за Трећу Европу јесте већ данас актуелна политика. Шта више, под условима данашње културе он је једина конструктивна политика, а сва садања европска. активна политика јесте само тапкање у место једног бевброја. политичких вођа који у историји усавршавања друштвених уредаба неће оставити имена. А околност да је Трећа Европа један тако удаљени циљ, да борба за њу намеће њеним заточницима толико стрпљења и чекања, околност да се ради о сталним жртвама за један циљ који се неће испунити ни данас, ни сутра, него који изискује још дуга искушења и који ће још дуго бити отсутан, та околност само подиже племенитост и „лепоту те борбе, даје јој ореол врлине одрицања.

(„Правда“ 5 мај 1932) Д-р Богдан Прица

1810 г. земља је имала свега 680 милиона становника; 1913 број се повећао на 1.170 милиона; сад има на свету 1 милиарда и 70 милиона становника. Европа је 1910 г. имала 170 милиона становника, а 1913: 450 милиона. Такав пораст дотао је због рађања и развитка велике индустрије. Милиони радника раде по светским фабрикама.

Свет се налави у ћорсокаку. Он одатле може изићи само ако превуче сунђером преко таблице дугова од народа народу.

РГрчевито се држати теоријских права имало би једино ва резултат да још увећа пометњу духова, психолошко ме на свету.

Ако хоћемо да створимо или да васкрснемо једну Европу, морамо бити начисто с тиме да ћемо бити принуђени да се затворимо у склоп текстова које време и догађаји руше.

5 ж. Кајо

Сада је потребан један нови глас, који би својом акцијом 0 новом и бољем животу одушевио уморне, окрепио слабе, пнобудио оне који спавају. Потребне су у опште нове ријечи, са новим реалним садржајем, које. би могле пробудити јаку вољу људима, пламену жељу борбе са злом и страдањима ту животу.