Naša pošta

190

градиостанице п на Далеком Истоку са јапанским п кинеским језиком за пропаганду на Истоку.

У Америци су код нас познати аутоматски телефони већ давно под вргнути знатном усавршавању. Уз сваки апарат прикључен, је и један. прибор за писање. Кад сопственик телефона оде од куће, прибор за писање се укопча у аутоматски телефон. Ако неко у отсуству тражи сопственика телефона, прибор за писање аутоматски запише број телефона. који је тражио разговор. То-се дешава помоћу линија и тачкица, пошто писаћи прибор не може да испише бројеве. Хартија аутоматског писаћег прибора је довољно широка да може у отсуству домаћиновом забележити и више бројева.

Пре 15 година, 15 маја 1917, отворена је прва поштанска авионска. линија у Америци између Вашингтона и Америке и тај дан биће свечано прослваљен, Данас дужина поштанских авионских линија износи око 5.000 свакодневних линија и ваздушна пошта и поред привредне кризе „стално напредује. Док је 1926 ваздушном поштом пренесено око 31.000 кгр. поште, прошле године тај је број износио скоро 300.000 кгр.

У париској Опсерваторији ових дана је инсталиран најновији подвиг модерне технике у виду часовника, који има то преимућство што може да говори. Часовник је конструисан по принципу тон-филма и синкронизпраног електромеханичког диспозитива. Наравно, филмска врпца «се са откуцавањем секунди покреће, а часовник сваких четврт сата са_општава помоћу звучника тачно време. Конструкција овог часовника. у вези је са парпском телефонском централом, тако да грађани треба. само да траже број часовника и, аутоматским путем игла пада на врпцу а звучник саопштава колико је часова. .

Техника корача напред и одмах после аутоматског телефона про"нађен је апарат за упрошћавање употребе тог телефона. Апарат није гломазан, свега као кутија за цигарете. Да не би набројавали свих пет „бројева које улазе у састав жељеног абонента, ви треба само да саставите „списак оних бројева које најчешће употребљавате. Тај списак расподељујете по бројевима тастера кутије под дугметима 1, 2, 3, итд. И једним притиском дугмета добијете жељени број. То је врло практично нароапто за нервозне људе који кад почну да изазивају број забораве његов крај и успоравај туелефонски саобраћај.

Недавно је у Лондону приређена велика и интересантна изложба "ноштанских марака. На тој изложби било је поштанских марака у вредности преко сто милиона динара. Све су то били ретки појединачни при"мерци старих марака, који се међу филателистима одлично плаћају. За једну стару марку од једног цента, издања британске Гвајане, платио је амерички милионар Алфред Хајнд око 2 милиона дин. Та марка је једини примерак који данас постији у свету, а штампана је у своје време на обичној штампарској машини, састављена ручним слогом. Ту марку је дуго чувао у свом умбенику један ђак основне школе. Било је других марака на изложби, које су продате за 100—500.000. дин. («Правда»)

Скупља М.

Орбомок!

(о Тапко беблрс пар = 6 а ботла ба уље, Ре 4-

а бо „осипа 0 с! Марјзе зто ргћуанћ. Секато па гед 1 тотепа!. - НК

Оуо 1510 одеоуагато загадтенаа Кој: гаргау| јаји рбапја о Р. 5Бефоте, Р. |. ођиесј 1 псохогпип розвата 1 пјпота озођђи. а