Naša pošta

· 208

3) Уговор између Црне Горе и Турске од 12024 марта 1881, о успостави директног телеграф. саобраћаја правцем УлцињСкадар, на темељу међународне телегр. Петроградске конвенције. Садржи 8 чланова, а потписали га: за Црну Гору Нешо Исаносић, директор телеграфа, а за Турску М. Изет ефендија, генерални директор телеграфа Турске.

4) Продиокољ између главних телегр. управа Црне Горе и Турске, закључен на Цетињу 8-20 августа 1881. Садржи један члан, а односи се на успостављању директне телегр. линије преко територије Црне Горе, између Дубровника“и Улциња за Скадар. Потписали су га: за Црну Гору Нешо Ивановић а за Турску Јос. Ефенди.

5) Уговор између Црне Горе, Аустрије, Угарске, Босне и Херцеговине с друге стране, закључен и потписан у Бечу 25 маја 1885, у Будим-Пешти 3 маја и. г. и на Цетињу 23-11 јуна 1886. Садржи 8 чланова, а регулише телегр. одношаје међу овим земљама на темељу опште Телегр. конвенције. · Потписали су га: за Црну Гору Нешо Ивановић, за Аустрију барон. Десец, за Угарску С. од Колер, за Босну и Херцеговину Парман.

6) У:годба између Црне Горе и Србије о примању претплате на новине. Садржи 10 чланова. Закључена и потписана.

6 децембра 1889. Потписали: за Србију Свешогар Ј. Гсоздић“

а за Црну Гору Никола Дрецун, директор пошта.

7) Уговор између Црне Горе и Аустро-Угарске. Закључен и потписан у Бечу 10 априла 1895. Садржи 24 члана, а њиме се регулишу пошт. одношаји и прва пуш у Црној Горџ и између ових земаља уводи размјена пошли. упушница по пакета под доплалиом, на темељу Бечке опште конвенције од 1891. Потписали су: ва Црну Гору Шипро Поповић, управитељ п. т., за Аустрију Хабергер, а за Угарску д-р Хагер. К овоме уговору припадају: правилник о његовом извршењу и уговор о преносу већих пакета између Цетиња и Котора. Овај је уговор узрок, што је тада арси пуш у Црној Горљ уведено да. се пошт. пошиљке и путници преносе колима (дилижанс м). До тада је пренос пошт. пошиљака вршен пјешацима, макар што је било добрих колских путова, а нарочито између Цетиња и Котора.

8) Уговор између Црне Горе и Италије. Закључен у Риму 13 септ. 1898. Садржи 31 члан, а регулише пошт. одношаје између ових земаља и предвиђа све видове пошт. службе. Потписали: за Црну Гору Шипро Поповић, управитељ п. т., а за Италију Луиђи Капалдо, министар пошта.

9) Уговор између Црне Горе и Француске о размјени пошт. · упушница. Садржи 11 чланова. Потписали: за Црну Гору сојвода Гавро Вуковић, министар иностраних дјела, а за Фран-