Naša pošta

299

рожа“, а и бгоји од 1 јита !зргауки Џргахе робја „Мавфамак гадома Код Розе. фтекскје — |5ргамак па 1тјауц Фтекбога МПозау јемтса“.

О овим питањима примили смо неколико написа, са супротним мишљењима. Простор нам не дозвољава да их сад уврстимо. Ми би више волели, да нов дух — акције, слоге и љубави — овлада, на корист струке и особља. То се може. Само треба хтети, Ми смо за препород који зло лечи и доноси благодет, Положај тог огромног здања — п.т.т. службе, деценијама изграђиваног, милиардама државног новца, мозгом и рукама десетинама хиљада службеника, за то је гарантија. |

Хумано друштво Телефонско сироче, са седиштем у Београду, у Дом обданишта бр. 2, Краљице Марије ул. 46, прославило је своју славу Св. Илију. Његово Величанство Краљ благоизволео је послати Друштву прилог од 3000 дин.

П, т, весник Мин. саобраћаја од 26 јуна донео је Уредбу о ослобођењу од пошт. такса.

У броју од 1 августа саопштава списак нових чланова Надзорног већа Пошт, штедионице. И овога пута, у Већу нема ни једног функционера „од п.т. каријере“.

Саобраћајни преглед, часопис Мин. саобраћаја за проучавање саобраћајно-привредних проблема, у свесци од 10 августа, донео је напис г. др. Шоћа, „Утврђивање рентабилитета пл. струке“. Напис расправља о рационализацији као и аутономији п, т, буџета. Приказује успех Чехословачке на том пољу. „По рату створена држава, која је својом п,т.т. организацијом дала пример и много већим државама. Пример, који служи на част не само управљачима, чехословачким познатим п, т. стручњацима, већ и самој држави,“

Поједина свеска „Саобраћајног прегледа“ може се добити за 10 д. код администрације часописа у палати Мин. саобраћаја.

Радио Београд, илустровани недељни часопис. Уредник д-р В. Кујунџић. Изашле су свеске за прошли месец са забавном садржином и домаћим и страним програмом радиа. Претплата је: тромесечно 36 дин., полугодишње 70 д., годишње 140 дин,; шаље се на чековни рачун П. штедионице бр. 54.512.

Храбра телеграфискиња. Правда од 30 јуна доноси тај лепи напис, са којим треба да се упозна п.т. особље. Тиче се француске телеграфискиње Виослете, којој је подигнут споменик на војничком гробљу у Паризу са натписом, да је своју отаџбину много задужила.

У Швајцарској је одржана п.т.т. конференција на којој су учествовали главни управитељ са шефовима отсека и управитељи обласних дирекција пошта и телеграфа. Конференција је проучавала стање струке и потребне реформе. У погледу одр-