Naša pošta

НАША ПОШТА — МАЗА РОЗТА САЗОР15 ФА РО5ТО, · ТЕГЕСЕАЕ, "ТЕБКЕБКОМ ЈМ КАО

«Реноа ЕОФЕЉЕ к. РЕијНААНН ЈЕ. НЕханаЈЕвРВЕВЕЊЋ СВЕСКА 97 БЕОГРАД, 1 СЕПТЕМБАР 1932 ГОД. 1Х

ЕКСПОЗЕ Г. МИНИСТРА САОБРАЋА ЈА

У свесци за април 1932 донели смо експозе о п,т. струци који је Министар саобраћаја, Г. Лазар Радивојевић дао у Народној скупштини. Саопштавамо његове исто тако значајне речи које је изговорио у Сенату, приликом буџетске расправе.

„Друго предузеће по важности својој у ресору Саобраћаја је пошта, телеграф и телефон. Оно што је интересантније у буџету пошта и телеграфа, то је да 70%, чине персонални издаци. И овде се осећа потреба за једном хитном организацијом саме службе, осећа се потреба да се створи једна организација, која | ће да омогући развијање и напредак телеграфа, телефона и пошта и да се организује као једна самостална техничка грана, специјална администрација и дисциплина, као једна самостална целина, која ће то да буде и са дирекцијама и са централом.

Што се тиче телегр. службе, господо, телегр. мрежом повезана су готово сва места у нашој земљи. У целом свету је телеграф у стагнацији, па природно и код нас. Ми имамо поред жичаних веза и радиотелефонску везу у Раковици. Сва већа места а нарочито центри као што су Загреб и Београд, снабдевена су модерним апаратима. Имамо Бодове и Хугове, док су у осталим мањим местима Морзеови апарати. А у последње време набављене су Сименсове и Кридове писаће машине.

Телегр. саобраћај врши се преко 1667 телеграфа на линијама којих има од прилике 17.927 км, које не само да везују поједина главна места у нашој земљи са телеграфима, него имамо извесних телегр. веза директно са државама на Западу са Аустријом, Холандијом, Чехословачком, Немачком, и с тим земљама увели смо и нарочито снижене таксе за писма од 20 речи. У исто време примљени су извесни телеграми и честитке у одређеним европским државама са нарочитом повлашћеном таксом.

Телеф. саобраћај се нагло развија и нарочити напредак у том погледу је показао телеф. саобраћај на великим даљинама, што је све утицало да су потребне веома велике инвестиције, да би се одржао онај транзитни саобраћај, који гравитира преко наше територије.

Ми имамо у нашој земљи око 35.000 телеф. претплатника,

„20.000 км. израђене телеф. мреже. Од постојећих телеф. цен-_