Naša pošta

251

Сасвим је сигурно, да ће следеће оцењивање бити у том погледу још на горем ступњу, јер ће и старешине, које су строго по закону сцењивале, прећи на метод оних, који су преблагим оценама стицали популарност међу подређеним службеницима. Природно је, да бе овакви примери завести на пут, који је много лакши и много угоднији. Но тиме је сврха, коју је нови закон прописао потпуно промашена и онда је било боље остати при једноставнијем пређашњем начину, кад већ оба дају једнаке резултате. у –

Да би се то избегло, потребно је још на време посебно упозорити старешине на исправне извештаје и предлоге. А подручне комисије мораће сумњиве предлоге враћати и несавесности у поднашању предлога предлатати на расправљање. Подручне ће комисије умстину морати тако поступати, да би оцењивање изашло из оквира релативности, што је било на штету и установи и појединцима, јер је дозвољавало истицање слабијих над способнима.

П. Т. ШКОЛА

То питање занима све духове, јер од њега зависи и будућност струке. Дотле, износимо што се другде ради у том погледу:

Управа држ. саобраћајне железничке школе у Београду одлучила је да за школску 1932-38 прими 120 кандидата, мушкараца, који испуњавају следеће услове: 1) да је свршио најмање седам разреда гимназије, реалке или реалне гимназије (све друге школе искључују се); 2) да је поданик Југославије; 3) да је правилно развијен и здрав, да добро види и чује, као и да распознаје боје; +) да има најмање 18, а највише 21 годину т 5) да положи пријемни испит.

Школа траје две године.

Слушаоци се бирају по стечају и одмах по пријему на лекарском прегледу и положеном испиту иступају у школу 1 септембра са принадлежностима од 31.50 дневно, а које се могу смањити, у случају већих трошкова око исхране у трпези. (

Пријемни испит полаже се из: 1) српско-хрватског-словеначког језика; 2) аритметике и геометрије, програм за ниже разреде средњих школа, и 3) вемљопис (општег) а специјално из земљописа Југославија.

Свршени слушаоци ове школе стичу квалификације за чиновничка ввања распоређена од 9 до закључно 5 групе сходно 8 47 став 2 Закона 0 др. саобраћајном особљу.

ПОШТ. ШТЕДИОНИЦА Извршење штедних отказа

За снижење максималног износа штедних отказа од 1.000 на 500 д. било је оправданих разлога, како у интересу државне касе, такону интересу службеника, који су отказе извршивали. Сигурност државне касе и ваинтересованих службеника од злоупотреба овим је много више обезбеђена, али је зато погодност улагача за коришћење пошт. штедионицом доста умањена. Ово је особито погодило пословне људе који своје послове обављају путујући, као и оне из удаљенијих села, који се служе отштинском поштом. А и сваком улагачу може се указати изненадна потреба за већом сумом, на пр. у случју изненадне болести, смрти, путоБања и та "

Када би се ово питање могло решити у корист улагача, сматрам да би П. штедионица постала.још много привлачнија за широке народне масе. А мислим да би се ово могло учинити без икаквих штетних последица на исти начин, на који је уређена и упутничка служба путем телеграфа, и ако не до већег износа, то бар до износа до ког је дозвољена и упутничка служба. А за улагаче који су пошт. службенику познати или се легитимишу документима који ни у ком случају не изазивају сумњу, могла би се ова сума и повећати.