Naša pošta

а

254

да обезбеде и државну имовину н пошт. службенике од неприлика код исплате п. упутница, а доказује нам и то, да и начин, на који се данас отпремају п. упутнице не ваља.

О упутницама након уплате и евентуалног прегледа, не води се приликом отпреме никаква рачуна. Оне се шта више ни сумарно не картују као спроводни листови, који немају ни близо ону важност, коју имају упутнице. Јер губитком спроводног листа, ако је био стварно прописно франкиран, држава не губи ништа, а ако и није, губи незнатну своту, према свотама, за које може бити оштећена од фалсификовања упутница, а те се своте пењу на милионе, како је то недавно био случај.

Да би се онемогућило фалсификовање упутница од стране лица ван пошт. струке, — јер несавјесни пошт. службеник има много начина. и прилике, да оштети државу и то се ничим неда предусрести, пошто му је поверена државна имовина, — требало би увести појединачно картовање упутница, исто онако, како се данас картују вредносне пошиљке.

Према томе поште би смјеле исплатити само оне упутнице, које су добиле уредно картовање од стабилне или амбулантне поште, и не би се могао догодити случај, да неко «убаци» -у врећу фалсификоване упутнице, јер би такове упутнице биле одмах примећене и њихова би исплата била онемогућена. :

Овакав начин поступка са упутницама отежао би службу у сталним и амбулантним поштама, али би онемогућио фалсификовање упутница, а то се мора постићи, ма на који начин. ВЛАДИМИР РАЈЧЕВИЋ,

п. т. чиновник УП групе, старешина поште Алипашин Мост.

ИМЕНИК ПОШТА

УП.т. веснику од1 јула ове год. објављена је промена назива пошта «Витина», које се одсада навивају «Витина Кос.» и «Витина Љуб.» Не би ли било лепше, логичније и правилније да се иде од главног, па да су се те поште назвале «Витина Вардарска» и «Витина Дринска»7 Исто тако је требало те називе одредити већ код отварања друге поште Витина, а не после две године откада две поште раде с истим називом.

У списку пошта требало би називе ревидирати и увести више система, а изоставити разне накараде као «Брлог штација» (шта им је то требало кад постоји само једна пошта Брлог) итд. «Наша пошта» је већ истакла потребу да се отштампа «Именик пошта». Крајње је време.

2.

САВЕЗ НАБАВЉАЧКИХ ЗАДРУГА ДРЖ. СЛУЖБЕНИКА

П. т. часопис оправдано заступа начело задругарства. У њему налази спас како за чиновнике пијединих струка тако и за чиновништво уопште. Савез н. з. д. с. код нас је развио заставу чиновничког задругарства и у том правцу делује. Ради већег успеха, Савез издаје и свој месечни гласник «Задругарство» (Београд, Поенкарева 21). Тај се часопис истиче стручном одабраном садржином. Поред службених вести и извештаја доноси научне чланке о проблему задругарства, задружном васпитању и животу као и о штедњи. У последњој свесци говори и о десетом међународном задружном дану, када је изгласан апел Међународног задружног савеза задругарима целог света. У резолуцији се каже:

Скупштина позива задругаре целога света, да се прикључе у обнављању њезинога веровања, њезинога одушевљења и њезине чврсте воље, а са једним коначним циљем, да народно и међунардоно деловање задругарства буде допринешено поновном успостављању светскога мира и благостања целога света.

Задругари целога света, уједините се!

Поља ваше активности засејана су за богату жетву. Радници су све многобројнији, који обделавају ваша поља. Велика је нада за једну