Naša pošta

КЊИГЕ И ЛИСТОВИ

Ре Сепбепа!ге де5з розћез а!/резтгез 5115565. —- Познато је да се у малој Швајцарској издају најбоље публикације у светској п. т. литератури. Ни садања криза није омела управу п. т струке да не прослави и свету прикаже Стогодишњицу швајцарских алпинских пошта, Под тим насловом, Управа је издала књигу, која садржином и опремом служи на част земљи која је издаје као и стручној п. т. литератури. Књига је украшена дивним и ретким илустрацијама у бојама. Предговор је написао главни управитељ пошта г. Фирер, а сарадници су писци и сликари првог реда. Књига оживљава, речју и сликом, старо доба са дилижансама које су пре сто година путовале живописним пределима Швајцарске, док их нису заменила савршенија средства те аутомобили са по 100 коњских снага. На. крају се налази статистика путника као и прихода и расхода од 1850 до 1934. Дело је изашло у три издања, француско, немачко и енглеско. Издавач је завод 17 Аг еп 5и155е, гие Ребто! 3, Депеџе. Цена 6 шв. фр. Претплата се може послати издавачком заводу или Гл. управи пошта (ргесћјоп сбпбга!је дез розбев — Риђноне, Вегпе). Наше п. т. библиотеке требало би се редовно снабдевати „оваквим публикацијама које поучавају и буде пажњу и љубав наспрам по раније.

И. ЈИ.

Егот Роз% ђоу #0 Аг Ма:!. — Тће 5еогу о1 Фће Вишаћ РозЕ оћсе, ђу 6. бббага Јаскзоп, Копдоп Заптрзоп Коп, Магзбоп — Со. Глад. 800. 255 гр. сто боџпа мић земета1 ШизгаНопз. — Писац излаже историју пошта у В. Британији од прве организације пошта 1485 г. до садашњег развића пошта, телеграфа, телефона и радиа. Занимљива су поглавља о служби п..пакета, о амбулантној служби, о упутницама, о Лондонској пошти, о маритимној служби и организацији Главне управе. Џексонова књига претставља пуно детаља и слика и врло је поучна за упознавање инглиских пошта. М. В.

Из штампе је изашла изванредно практична и за сваког корисна књига Опасност од електричне струје од инж. Ми ливоја Ракића. Ова књижица, у којој је изнет читав низ савета како треба поступати с електрицитетом и какве сре опасности у свакидашњем животу електрипитет претставља за неопрезне, чамењена је у првом реду деци. Међутим књига је тако израђена да ће бити од велике користи и свима одраслима. Стаје 5 д.

П.т. весник Мин. саобраћаја, у броју од 1 септембра, поред текућих саопштења, донео је: Уредбу о величини награде дновничара п. т. струке; објашњења о опорезовању награде за ноћну службу ио Уредби о путним трошковима. |

Радио Београд, илустровани недељни часопис. Уредник д-р В. Кујунџић, начелник Мин. у пензији. Изашле су свеске за прошли месец са забавном садржином и домаћим и страним програмом радиа. Претплата. је: тромесечно 36 дин., полугодишње 70 д., годишње 140 дин.; шаље се на: чековни рачун П. штедионице бр. 54.512. Адреса: Ускочка 8.

ОДГОВОРИ

ГОД. Т. — О уловима и акцијама писано је на 3 стр. корица свеске за јул-август 1932.

Уредба о организацији п. т. струке са помоћником министра или главним управитељем на челу, готова је, на потпис је меродавних. Чекају се њени ефекти, међу којим реформа Главне управе пошта и телеграфа. Зависно од тога, свакако, биће многа питања која чекају решење те и Правилници о којима се интересујете.

Претплатнику. — Објашњење је на стр. 224 свеске 95-6 за 1932 год. у

Уредници и власници; Д-Р ПЕРО ШОЋ, министар у пензији, Балканска 9, МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ, саветник Мин. саобраћаја, Гарашанинова 7,