Naša pošta

МЕЂУНАРОДНА ТЕЛЕГРАФСКА КОНФЕРЕНЦИЈА

У Мадриду се 3 септембра о. г. састао Међународни телеграфски конгрес, на коме ће бити заступљени претставници држава и друштава из целог света која експлоатишу телеграф. Конгресу ће присуствовати око 600 делегата.

Овај конгрес нарочито је важан због тога што се на њему извело јединство телеграфа и радиотелеграфа, што је све било изражено у доношењу једне међународне телегр. и радио телегр. конвенције, којој ће бити прикључени као саставни делови правилници за телеграфску, телефонску, радиотелеграфску и радиофонску службу.

Овом приликом вредно је напоменути да је Међународна телеграфска конвенција, по којој се сада врши телегр. служба, у међународном саобраћају, донета још 1875 године у Петрограду, због чега је било крајње време да се замени другом с обзиром на велики напредак у телеграфији и телефонији.

Електрични телеграф уведен је у Европи 1849 године и био је прешао националне граниде у почетку само суседних земеља.

Прва међународна телеграфска конвенција закључена је 3 октобра 1849 године између Пруске и Аустрије у циљу „успостављања и употребе“ електромагнетског телетрафа за размену државних депеша“.

Затим су се налазиле сличне конвенције између Пруске и Саксонске од 17 октобра 1849 и Аустрије и Баварске од 21 јуна 1850. Из тих конвенција родио се аустро-немачки савез који је основан у Дрезди 25 јула 1850.

Главне међународне конференције на којима су мењани и допуњавани телеграфски правилници биле су у Лисабону 1908, у Паризу 1925, у Брислу 1928, а последња међународна телеграфско-радио конвенција донета је 1927 у Рашингтону.

На конгресу у Мадриду нашу државу заступа г. Димитрије Златановић, виши саветник Министарства саобраћаја, шеф отсека ва т, т. службу, и г. Светомир Драгићевић, референт за међународну радио телегр. службу при истом Отсеку.

Радио станицу у Београду заступа на овом конгресу њен делегат мајор г. Фанау.

ПРВИ КОРАК ЗА НАШ ТЕЛЕФОН"

== 19: На непун месец дана после потписане повластице за подизање телефонских штација у Београду, Панта Михајловић упућује престоничком грађанству позив преко «Београдског дневника» за упис

5) Наставак написа из св. од 1 јула 1982.