Naša pošta

216

Као што се види из датума добијене повластице и подизања прве телефонске линије, Михајловићу је прошло % месеца и 17 дана од дана добијене концесије, за које време није био монтирао ниједну телефонску штацију код приватних особа. Уплашен равнодушношћу Београђана за ову новину у брзом телефонском саобраћају, и видећи да му се прибли:жује крај повластици, Михајловић је узео уверење из Мин. војног, 26 априла 1883, ИБр. 1105, да је подигао телефонску линију од 300 метара дужине и две телефонске штације, а на основу тога уверења, добио је ново уверење Мин. народне привреде, као надлежног за телефонску струку, да је Михајловић отпочео свој рад на подизање телефонске мреже у Београду у своје време, и да према томе ужива пуно право, дато му концесијом. Али Михајловић, и преко свега тога није имао среће. Београђани су и даље остали равнодушни. И што се више приближавао дан истека дате му повластице, он је био све енергичнији у заузимању око уписа телефонских претплатника, али без успеха. И тако му је, најзад, пропала и сама повластица.

— Наставиће се ДИМ. Ц. ЂОРЂЕВИЋ

"НАПРЕДАК У СТРАНИМ ЗЕМЉАМА

_ Међународни биро Светског пошт. савеза имао је у 1931 г. 10.368 предмета (у 1930 г. 18.146), од којих 363 окружница (у 1980 г. 434). Савезу припадају земље са укупном површином од 181,057.942 кв. км., са насељењем од 1.9831,700.322 становника.

— Службени лист Ирске обнародовао је уредбу која забрањује п. т. особљу, обзиром на природу и услове његове службе, да се ставља на страну политичких странака. То ради тога да се не штети служби сумњом да је особље у служби разних странака.

— Влада Велике Британије известила је Народно претставништво о резултату п. т. експлоатације за 1931-2 г. Телегр. служба је имала дефицит од 828.000 фунта стерлинга, а телеф. служба суфицит од 557.000 фунта стерлинга. Сума годишњег дефицита, тако је смањена за 180.000 фунта стерлинга.

— У Лондону се врше пробе новог телегр. апарата који омогућава да се истовремено предају 20 до 40 телеграма. Проба је успела на отстојању од 8385 км.; за једну минуту предаје се 80 речи.

— Персија је преузела у своје руке телеф. мрежу која је раније била уступљена приватном друштву. Персиски Џарламенат одобрио је уговор између Персије и Велике Британије, према којему се распушта Индоевропско телеграфско друштво у Персији. Енглеска влада се обавезала да ће предати Персији све техничке инсталације Друштва, изузев извесне кабловске станице.

— "Најдужи телеграм који је ло сада био, сматра се телеграм који су бирачи упутили америчком сенатору Шипарду, 7 јуна 1932. Телеграм је био на 142 обрасца, који служе за телеграме, садржавао је 22.205 речи и на њему је било 7.770 потписника.

— У Немачкој се тражи да сваки п.т.т. службеник буде снабдевен маском против гасова, да у случају рата и авионских напада могу несметано вршити службу.

У Немачкој је одржана скушштина поштара и железничара, која је захтевала да се изједначи експлоатација железница и пошта, као установа за пренос и доставу вести. Њихова. значајна улога је политичког, економског, културног као и социјалног карактера. Резолуција даље вели да је та установа опште благо целокупног народа и да служи интересу колективности, те да треба увести заједничку сарадњу пошта и железница у интересу те колективности.