Naša pošta

А

247

Приликом последњих избора у Немачкој, осам чиновника п. т. струке изабрани су за народне посланике.

— Слепи телефониста. У Оклахоми, С.А. Д., налази се г. Х. К. Телор , телефонски оператор, који је потпуно слеп. Без обзира на слепођу, на задовољство претплатника руководи сеоским стандардом, и то са тачношћу и вештином да му многи здрави могу повавидети.

— У Уругвају је установљен савет Дирекције пошта и телеграфа. Претседник савета врши дужност шефа п. т. т. струке.

«Инион постал», орган Међународног бироа Светског п. савеза донео је студије: о поштанској електромеханизацији пошт. зграде у Буенос Ајресу; о тражењу стила за пошт. зграде; о раду администрације пошта Немачке у 1930. Написи су од нарочитог интереса за наш стручњаке. | Е.

Министарство пошта у Немачкој израдило је статистику саобраћаја у 1981 г. из које се да утврдити, да је саобраћај у свима гранама службе, током године знатно опао. Изражено у процентима то опадање овако се претставља:

Телеграфски саобраћај опао је за ...... ... 18.509 Ваздушни поштански саобраћај опао је за... 17.%,, Саобраћај пошт. пакета и означених вредн. 11.2,,

Обични пакети "......... 9.8,, Новчана писма .:.... 85 Налози А ОК У НА РК КОЊ Моплате =. АНА ОБ

- Накрају 1930 године било је у Швајцарској 16.350 службеника према 15.902 у 1929 г. Број поштанских надлештава 3678. У сравњењу «са. нашом земљом, Швајцарска има, скоро исти број пошта, али ва то има читаву једну четвртину више особља иако је шест пута мања по пространству од наше земље, а три пута по насељености!

Према статистици извршених дневних говорау Њујорку број достиже 3 и по милиона дневно. Њујорк сам има 1,812.000 претплатника или 279, целокупног становништва. Управа и експлоатациона служба има #7.000 службеника.

Грчка је успоставила телефонску везу са Немачком преко Бугарске, Румуније и Мађарске. За сада само ради Солун са свима станидама Немачке. Такса 12.80 Р. марака.

Бугарска од 1 фебруара 1932 има везу са Холандијом преко Беча.

; Француска. Успостављена је аутоматска централа у сек"тору Чериг на службу 28 јан. 1982 г. Број претплатника 92.000.

Инглеска. Од 1 марта 1982 проширена је радиотелефонска «служба и на Сандвичка острва у Тихом Океану. Један разговор из Лондона, од три минута кошта за Хонолулу 9 Џ а ва Хавај 9 Би 12 5.

М. ВУЈАДИНОВИЋ

ПЕРСОНАЛНА ПИТАЊА

Министар, бан или овлашћени старешина, кад по надлежности из 4 103 Ч. а, одлучује о престанку службе држ. службеника. грађ. реда, на' основу тач. 16 5 104 у вези са 5 110 Ч. з., дужан је претходно да испита и утврди чињенице, из којих је могао стећи уверење „о неспособности или неподобности дотичног службеника, или да то за-