Naša pošta

309

НИКОЛА ТЕСЛА

Кад је једном предложено какав натпис да ве стави под бистом Наполеона, конкурс је добио онај који је написао само: Наполеон. Та јединствена реч садржи у себи све, а мислим да је још оправданије то са именом Тесла, јер Наполеона су имали многи народи, али Тесла је јединствени геније који припада не само нашем народу већ читавом човечанству. Тесла је име у толико веће што није употребио своју гениалност да бруталном силом победи и униви народе, већ да испита и увелича мајку природу и да је стави на услугу човечанства.

Малом народу је тешко имати велике људе, јер генију је потребна велика средина, да би се раввио. Осећајући своју величину, ишао је Тесла у велики народ американски иу земљи чуда, створио чуда.

У Тесли се обистинила она народна песма: „Србин има што нико немаде...“ Колико год нас Америка привлачи својом великом културом и цивилизацијом, привлачи нас и нашим великанима, који тамо живе, као што су Тесла и Пупин. Ова два велика имена привукла ву и мене, да у раној младости одем у Америку и да будем на услузи нашем великану г. Пунину, а тако исто да будем срећан да видим лице Теслино, које је тешко видети, јер је Тесла научењак у строгом смислу. Он нема времена да буде виђен и зато је чувен на широко далеко, широм целога света. А кад се будемо радио-телеграфски разговарали са становницима других планета и звезда, онда

прво име које ће ти становници чути, у неизмерним божјим даљинама, биће име нашега земљака Николе Тесле, јер само помоћу његових проналазака, помоћу његових струја, биће могуће добити везу са становницима звезданих светова.

Теслине струје (вишефавне и високофреквентне) те две речи престављају највећу енергију на кугли земљиној. До Тесле смо знали за водене струје, за ваздушне струје ва једносмислене струје и т. д., али Тесла својим електричним струјама мења Земљину кору, мења атмосферу, господари стратосфером и бесконачношћу. Водене и ваздушне струје искоришћује на добро човечавстна; бели угаљ и небеску електрину ставља на услугу човечанства, да не би морало сећи шуме ни вадити угаљ.

Који је тај културни човек који не би знао за велико природно чудо Нијагарски Водопад> Нијагара значи на индијанском језику „грмљавина воде“. Ето то божије чудо које преставља енергију од 6,000.000 коњских снага, искористио је делимично Тесла на добро човечанвтва, тако, да на хиљаде километара у околини даје топлоту, светлост и радну снагу и то у земљи која је пре њега сматрана „леденом земљом“. Јунак је онај који може управљати и једним необувданим коњем, док Тесла

држи амо на једном месту, у једној руди, милионе