Naša pošta

311

је имао да управља целим светом и свима његовим видљивим и невидљивим силама. Она Архимедова изрека: „Дај. ми место на које могу да се ослоним, па да покренем цео свет“, обистинила се у Тесли. Он је нашао ту тачку ослонца у својој кули и у моменту, кад је већ био готов, да учини шта је намислио, непријатељ је динамитом уништио његово дело.

Велики научник Беренд, у својој књизи о индукционим машинама, рекао је о Тесли „да није ништа оставио својим следбеницима да ураде“, као што је Александар Велики казао своме оцу. И фактички после грандиозних проналазака, све. што је пронађено у електротехниди, то је само на основи Теслиних изума. Ново називословље у техници потиче -од Тесле. И док је Адам дао имена свима животињама, па се то његово поименовање изгубило, и сваки народ исте животиње поменово друкчије, дотле многе справе и машине у електротехници носиће називе које им је Тесла дао и то код свију народа. и на вечита времена.

· До Тесле вода је текла или падала неискоришћена, вевале ву муње и пропадала је енергија, текле су струје морем и носиле лађе нежељеним правцем, олује и оркани пустошили су плодна поља и рушили куће и т. д. Тесла је дошао на мисао да све то заувме и да употреби на корист човечанства. Прометеј је био кажњен што је људима донео ватру. Култура и цивилизација људска рачуна се од онда, када је човек дуготрајним трењем створио ватру из двају сувих иверака. Међутим, Тесла је успео да из земаљске воде ствара ватру а из небеске ватре ствара воду.

„Не живи се од ваздуха“, вели наша пословица. Тесла је успео да и ову пословицу уништи, јер је пронашао начин, како да се из ваздуха створи шалитра, која оплођава и најне-

плодније тло, а пошто је ваздуха свуда доста, биће доста и хлеба. Христово чудо да је са пет хлебова нахранио пет хиљада људи, достигло је у Тесли свој врхунац, јер је показао пут и начин да се од ваздуха створи хлеб, и да ће се и на Синајској пустињи моћи живети без небеске мане.

то, човече праведниче, који, у овим дугим зимским ноћима, немаш ни најмању лампу у твојој кући, сети се, да је твој сународник, Тесла, изумео да више ноћи не буде и да се под његовим пламеним лампама сакрију месец и звезде, · као што се дању не виде због сунчане светлости.

Зато, у овим тешким данима кризе економне, политичке и моралне, када цео свет слави педесетогодишњицу од првог великог Теслиног проналаска, не губимо наду у бољу будућност! Народ, Који има оваквог великана, велики је.

ХАЏЦИ-ТОДОР ДИМИТРИЈЕВИЋ (књижевник, народни посланик)