Naša pošta

38

се једном броју од 500.000 ових радника осигура миран свршетак живота, а у исто време, да се да посла оном другом броју од 500000 незапослених“ Ма1!!п даље критикује Владине мере и хрђав пример који је дала повећавањем броја година за стицање пензија. Чланак су прештампале све организације п. т. т. особља.

У Швајцарској савез п. т. т. особља ради на томе, да путем филмова упозна широку јавност о напорном раду п. т.т. особља, и то оних облика рада које публика не види и о којима ништа не зна. Например, напори у преносу поште на алпијским путевима, ноћну службу, делење поште пре изласка на линије, скупљање поште, паковање, преносу поштанске вагоне и т. д.

Белгија је направила зајам у Холандији за 750 милиона франака ради инвестиције у сврхе п. т. т. службе.

Инглеска. Инглиско друштво за радиофонију:: Винаћ Вгоадсаз по СогрогаНоп: давало је 28 септембра пр. г. један скеч, у виду једног шаљивог дијалога између двеју телефонискиња, али којим се исмева рад телефонискиња. Удружење п. т. службеника (Ошоп о! Роз! Осе МЖогкег5) уложило је код Министра пошта енергичан протест противу друштва, позивајући га, да убудуће забрани давање оваквих. ствари које худе угледу особља и шкоде служби потцењујући рад телефонискиња.

Немачка Опадање промета по свима гранама и.т.т. служба огледа се у овим цифрама. Приходи и расходи изражени су у милионима марака:

за 1936. п: 19вЕ 1932 г. Приходи 2532.376 489.872 405.903 Расходи 529.295 498.845 399.938

Разлози опадања налазе се у економској кризи. Влада смера да изврши нове редукције особља и њихових плата. Синдикати особља напротив, предлажу: редукцију радног времена, недељу од 48 часова за све категорије особља и смањивање контрибуција државном трезору.

Забрањено је п. т. т. службеницима који носе униформу да узимају учешће у политичким манифестацијама.

Национал социјалисти воде живу и огорчену полемику у своме листу: „МаНопајзостанвНасће Веапиепхенипр“ противу Савеза Немачких службеника и њихова органа ВеапиепБипд-а, у тежњи да немачке државне чиновнике приведу у крило националсоцијалистичке партије.

На дан 1 новембра отпуштено је из службе Немачке управе пошта 300 женских службеника из реда помоћног особља. Предвиђа се тако исто знатно отпуштање и мушких