Naša pošta

78

га оно постаје славно средство коначне победе над светском кризом.

Ниједан п. т. службеник не би смео остати ван редова својих задруга и свог Удружења. Тим ће помоћи себе и своју будућност.

АДМИНИСТРАЦИЈА

Пословни ред за рад у свакој установи је темељни камен одакле почиње све остало да се зида и ради. То важи и за п, т. струку, која још нема потпуно уређену и изједначену службену администрацију. Поједине земље, најновије Румунија и Чехословачка спроводе. реформу за упрошћавање администрације. Реформа је и код нас наглашена. За све досадашње време још наје прописан један јединствени пословни ред о пословању и руковању службеним актима код п. т. установа, већ исто, још увек на различите начине воде међусобну администрацију приликом завођења у деловодни протокол и решавања службених аката.

Истина, излазили су каткад расписи Министарства и дирекција како ће се поступати: да се акта прошивају и да се при врху сваког акта, с леве стране, укратко исписује садржај предмета итд. Но све то није довољно, јер се тих давнашњих расписа многе п. т. установе слабо придржавају. Потребно је да се пропише правилником једнообразни начин пословања и руковања службеним актима код свих п. т. установа.

Тај правилник могао би бити подобан Пословнику за опште управне власти, којим је прописан начин пословања и руковања службеним акгима код управних власти, а који је отштампан у „Службеним новинама“ од 18 новембра 1931.

На тај начин дошли бисмо до потпуног и једнаког рада администрација код свих п. т. установа, јер би се све подједнако морале придржавати прописаног правилника.

Главни је циљ да администрација буде кратка, упрошћена и једноставна. 3

(Осим тога, потребно је да све једнаке п. т. установе имају и једнаке печате и штамбиље за употребу у пословању службеним актима. Данданас, многе п. т. установе немају једнаке штамбиље и печате, па изгледа као да нисмо једна једноставна администрација и целина, а о томе треба водити рачуна.

У вези тога потребно је да се претходно наредба М. п.т. број 46464 од 28 УП 1921, о натписним плочама и штамбиљима — жиговима — за п. т. т. установе (Весник 16/1921) измени и допуни сходно издатој наредби п. т. бр. 21696 од

1%

за