Naša pošta

70

1 априла 1931, она положајна група коју би по ранијим прописима највише могли добити, без обзира на групу у којој су затечени.

Даље треба регулисати и омогућити прелаз из струке у струку, односно прелаз из нижег у виши службенички ред за све струке и за све службеничке редове, пошто је апсолутно неразумљиво: зашто то Ч. з. ограничава само на прелаз званичника у звања из 1 става о 43 док се у свима струкама и службеничким редовима још налазе службеници без прописане школске спреме. У струци је то нарочито неразумљиво у погледу прелаза служитеља у званичнике.

Регулисати треба и начин рачунања служ бе проведене у п. т. струци. Да се онемогуће сви даљи спорови, да ли се поједина врста службе рачуна или не рачуна у поједине рокове. Треба исту као урачуниву признати у све могуће рокове, са прекидом или. без прекида. Јер службеници нису криви да су раније отпуштани и постављани по потреби службе, без икаквих права, као ни зато што су обављали службу која не може да се подведе ни под једну тачку од оних 14 из 5 270. з. Даље, треба признати за напредовање и пензију службу уговорних поштара и отправника у случају постављења у редовну државну службу.

Уколико ће се Уредбом мењатими звања, потребно“ би било да се то питање регулише у споразуму са претставницима удружења п. т. службеника, т. ј. претставника. оних који ће та звања и носити, а који нису били позвани: да учествују у комисији.

За поједине службеничке редове и струке потребно је: регулисати. ово: - –

_ Миновницима без факултетске спреме, затеченим на положајима, односно звањима из 3 става 9.45 Ч, з. треба омогућити напредовање као и онима са прописаном школском спремом. Неправедно је да се свуда и сва“ ком приликом предвиђају некакве изнимке. До данас није регулисано питање школске спреме факултета економскофинансијских наука као ни питање правника университета у Загребу „без. положеног ЈП судског испита, док је ово питање: регулисано и у Главној контроли.

„ Чиновници ратницима п.т. струке да се призна у. време. ефективне држ, службе време које су преко кадровског „рока, провели на војној дужности. То је право признато лекарима,. тачком 4 5 80 Фин. закона за 1933/4.

· За један део поштара-телеграфистап ређашње краљевине Црне Горе ·још нема законске норме у погледу признања њихове спреме. Међутим, они су иЧ. 3. од 1914 имали обезбеђена“ права; „Наша пошта“ је о томе писала на стр. 119-120: свеске за новембар 1930. Зетска секција П. т. удружења, која постоји и о којој је писано на