Naša pošta

ЊЕ

стр. 54 свеске за фебруар 1932 и стр. 116 свеске за април 1932, могла је бар у томе узети инициативу.

Чиновницима са звањима из 2 става 5 45 Ч. з. да се омогући прелаз у звања из 3 става, барем у обиму Закона о државном саобраћајном особљу. Ако: то не би било могуће, пошто се у том погледу увек праве запреке, онда звање управника пошта 1 реда да се предвиди иу М положајној групи 1 и 2 степена и одговарајуће звањеу Министарству и дирекцијама за административне и рачунске чиновнике односно техничаре. Остала звања до закључно М положајне групе.

На исти начин би требало регулисати и распоред звања из 1 става 6 45 Ч. з. до закључно УП групе,а предвидети и звање старешине пошта ЈУ реда у МГ положајној групи.

У погледу женског особља такође је потребно нормализирање. На жалбе да се издејствује измена, односно допуна 6 5 Закона о државном саобраћајном особљу у. томе смислу, да се женски службеници могу примати у службу држ. саобраћајних установа у централи као инжењери, архитекти, телеграфискиње, телефонискиње и дактилографкиње ван централе и као благајнице билета, г. Министар саобраћаја донео је одлуку, на предлог комисије за тумачење постојећих закона и правила у ресору Мин. саобраћаја: „Целокупна железничка служба је егзекутивне природе те нема места измени параграфа 5 Закона о држ. саобраћајном особљу.“

У п. т. струци досад нема ограничења. Међутим, веле, да је у пројекту Уредбе о организацији ушла одредба да буде женских службеника само 259, а сада их има преко 65%/, (међу чиновницима).

За званичнике регулисати распоред звања и прелаз у звања из 1 става 5 45 4. 3., а за служитеље прелаз у званичнике. :

Питање П,т. школе годинама чека решење. Надамо се да ће бити повољно решено. Струци треба нове снаге и полета.

5.

РОЗТА (МЈЕМЕ РОМКСЈЕ) Ц РЕГМЕЕРГ 1 РРВАМЦЏ | - — 10 —

Ртета одгедћи 5 1. Хакопа о розн, пјесоу! ргорш; шгедији роапаји, робанзко-рштиску 111 аи 1 ђедст 5а0Бтасај. Ртета одгедћ! 5 2 1402 Хакопа и Јивозјау зтааји зе розе, Ђгхојам! 1 1ејетоти атаупшт изјапоуата; п пјита угзе