Naša pošta

ил

лимо да нађе начина да искористи знање и искуство овог заслужног а заборављеног јавног посленика. Прибирање ма-

-териала и писање историје пошта био би један начин. Закон то не спречава, а интерес службе захтева.

Г. Василије Бојић, виши саветник Дирекције поашта, поново је изабран за члана и делегата надзорног одбора Савеза набављачких задруга држ. службника.

КЊИГЕ И ЛИСТОВИ

Кључевисветске кризе. — Прво дело у нашој литератури, које генетички улази у дубоке проблеме савременог света и живота све до корена светске кризе, јесте дело Миленка Видовића на 144 стране, под насловом „Кључеви светске кризе“. Ово је дело обухватило све 06ласти живота, религију, филозофију, педагогију, литературу, право, историју и уопште све културне компоненте, унутар којих је писац аналитички разчланио суштину културног развоја човечанства и поставио диагнозу европске болести. Не само то, него је г. Видовић такођер показао и начин како да се свет избави тешких социјалних, економских и културних невоља. Дело је подељено на пет поглавља са 64 под"наслова. Ова поглавља су: Обележје светске кризе. Узроци светске кризе. Неуспех идеја. Снага мисли. Решење кризе. Из светских недаћа произвиру такођер тешке политичке невоље те ово дело Видовићево уједно сачињава путоказ и за политички рад у нашој држави. „Кључеви светске жризе“ штампани су на фином антикдрук папиру, а стају само 10 д. — Наручују се код библиотеке „Узгајатељ“ Сарајево, Краља Александра ул. 53.

Телефонски именик за Београд, Земун и Панчево, који је издан 1932 г., добио је ових дана свој успели додатак. Цена именика није велика, 15 д., те би било (боље да је отштампан у целини. Измена и допуна било је много. То се види и по томе што именик има 255 страница а додатак 95 страница. Публици је отежано да се при изналажењу адреса служи двема књигама. По јавним локалима књиге су и иначе поцепане и упрљане. За уштеду од 10 д. саобраћајни свет теже ће добијати везу кроз читаву годину дана. И телеф. служба биће у губитку. Обавештајни отсек' биће оптерећен рекламацијама и упитима.

Пошт. календар за 1929 г. објавио је два значајна написа- Пошта телеграф и телефонпред сво: јим проблемима, од г. Милоша Ковачевића, бившег начелника Одељења за поште и телеграфе Мин. грађевина, и Најпотребнији услови запрогрес, од