Naša pošta

82

ности, иступи са програмом за препород. Радују нас, пак, открића директора „Прегледа“ г. Ивана Шарића, вишег саветника Мин. саобраћаја, о озбиљним недостацима у п. т. служби (свеска за мај). Сагласни смо с њим да је време да се отпочне са пречишћавањем старешинског реда. Значи почети са главе. И ми желимо да његови погледи буду примењени у Управи пошта, у којој је г. Шарић, оправдано, личност првог реда. Поштански задругар — лист за заштиту материалних и моралних интереса п.т. службебеника, који излази у Загребу, тим самим насловом истиче свој програм. Поштар у Љубљани заступа организацију нижих п.т. службеника. Уговорни поштар, један гласило Организације уговорних поштара, а други опозиције, отворено тражи побољшање. Радио имаи своје посебне листове: Радио а. д. Београд и „Југословенски радио“ часопис за радидфонију, који покреће задруга југословенских радиофониста. П.т. весник Мин. саобраћаја излази са службеним делом.

Знамо да су књижнице слабо снабдевене, те да поједини п. т. службеник не може примати све листове и часописе. Стога ће „Наша пошта“ редовно приказивати све важније појаве у струци као и у њеној литератури. Тако да интелигентни читалац буде увек правилно и сигурно обавештен о свему што се у области његове професије збива на дому и на страни.

Још нема слоге ни кохезије у раду и смеровима. Наша пошта — независна од група или појединаца, — сматра и сматраће успехом сваку манифестацију која тежи напретку. Сваки такав рад код ње ће наћи истицање и похвалу. Цениће, не по лицима већ по њиховим делима. То је један од задатака нашег — слободног п. т. часописа.

И ово бележимо, не ради себе, већ за добро струке и особља: :

Наша пошта је бранич особља, његово оружје. Ко је против ње, тај је против струке и особља.

Ево нашег слободног часописа, па нека појединци сами суде о њему и да ли им и колико треба» Ми ћемо ићи напред! Нећемо застати, јер идемо здравим и сигурним путем. Учмалост разбити, живот будити. „Наша пошта“ не сматра особље механизмом, који само куца на тастер или мери тежину пакета. У поштару види сарадника на општем добру, органа не само фискуса него и културе. Место застарелих кврга, она шири видик и уноси прогрес. Као таква, и није потребна оним који се плаше светлости. Али они, који су за напредак и чија је будућност, у њој ће наћи помоћ снажног гласила. У томе знаку биће и успех и наши целокупног особља.