Naša pošta

140

и одласци путничких авиона, „Аеропута“, „Сидне“, „Луфтханзе“ из Скопља, Загреба, Будимпеште, Беча, Берлина за "Скопље, Загреб, Софију, Букурешт, Будимпешту и т. д.

У међувремену г. Бабић објашњава излетницима рад земунске аеродромске поште. Преко наше државе одржавају се пошт. ваздушне линије: Париз —Београд—Букурешт (француско-румунског друштва „Сидна“,), Берлин—БеоградСофија (немачког друштва „Луфтханза“), Београд— Скопље зи' Београд—Загреб (нашег друштва „Аеропут“). Целокупна ваздушна пошта за земље ван Европе упућује се из наше „државе у три правца. Прво, возом до Марсеља за линије: Марсељ— Алжир, Марсељ— Тунис и Марсељ— Мароко, затим Марсељ—Дакар (за западну Африку) — Јужна Америка (за све земље). Друго, возом до Берлина, а одатле авионом до Фридрихсхафена, а одатле повремено дирижбалом „Граф Цепелин“ од Фридриксхафена ајм до Пернамбуко (Јужна Америка). Треће, возом до Атине а одатле ваздушном линијом: Лондон—Атина—Александрија—Караши— Делхи и МарсељАтина—Александрија—Караши— Сајгон (за земље источне "Африке, Азије и Аустралије). На свима овим ваздушним линијама добија се у времену од 3—10 па и до 14 дана, што је велика добит за кориснике авионских пошиљања.

У аеродромском ресторану одржан је ручак. За време ручка владало је другарско расположења уз песму и свирку и — веселог „рапорта“ нашег „Бране“ (колеге г. Марко„вића)!. По подне посматрали смо пилотске вежбе ђака цивилне пилотске школе. Док једна ученица смело „пилотира“ ““ дотле се код наших колегиница чује потајни уздах (же„леле би и оне да могу „пилотирати“. Али ..)

... Са првим сумраком односе нас аутобуси „Аеропута“ 'на земунско пристаниште. За нама остаје аеродром, а са њиме и једна лепа успомена... Брод лагано плови за Београд, који бљешти у мору светлости. Овим је и наш једнодневни излет завршен.

Када будемо причали својим рођацима и познаницима о лепоти, вредности и сигурности ваздушног летења, тиме ћемо најбоље исказати захвалност претставницима друштва „Аеропута“, који су нам указали велико гостопримство и пријатан боравак на аеродрому, не жалећи труда и материјалних издатака ради уздизања и пропаганде младе авијације наше државе.

; ПРЕДРАГ Ј. ДИМИТРИЈЕВИЋ, „Београд, 29 јул 1933 . слушалац Вишег п. т. течаја