Naša pošta

АГ

ФИЛАТЕЛИЈА.

Радујемо се што је основан Југословенски филатглистички савез, о којему је писано на стр. '255 свеске за октобар 1931 и на стр. 153 свеске за мај 1932, ко ио првој п. т изложби која би се у вези са Савезом могла остварити. Са оснивачког збора Савеза поздрављен је наш уредник г. Шоћ.-

Г. Вилим Грегорчић, раније претседник Хрватског фил. друштва, и Евген Дероко, ранији претседник Српског филателистичког клуба главни су претставници наше филателије. Први је и уредник стручног филателистичког часописа који. од пре 15 г. излази у Загребу. У „Нашој пошти“ за април 34бележени су подаци за историју филателије, из пера г. Дерока који је отада објавио нове написе. У „Времену“ налазимо ове његове чланке:

26 марта Српски поштански жигови; 2 априла Српске“ п. карте; 9 априла Затворене дописне карте и упутнице кра-

евине Србије; 15-18 априла [. марке повучене из течаја;93 априла Израда п. марака; 7 маја Филателистичке организације; 14 маја Нарочите марке о конгресу Пен клубова; 21 маја Мгра; 28 маја Постанак и врста п. марака; 4 јуна Југословенски филателистички Савез; 11 јуна Погрешно штампање п. марке; 18 јуна Зупчане и незупчане марке; 25 јуна Боје п. марака; 2 јула Прештампане инвалидске марке 16 јула Наше п. марке на међународној филатистичкој изложби у Бечу; <0 јула Хартија п. марака; 6 августа Одабирање марака за збирку; 13 августа Поступање са маркама; 20 августа Чишћене марака; 3 септембра Ново издање наших п. марака. 1 „П. т. преглед“ је донео, у свесци за септембар уводни: чланак г. Дерока „Увођење п. марака у „Србији“.

У СТРАНИМ ЗЕМЉАМА

Саобраћајни преглед, часопис за проучавање саобраћајно-привредних проблема, који издаје Мин. саобраћаја, под уредништвом д-ра Д. Мишића, вишег секретара истог Министарства, заслужује похвалу и тиме што није једностран. Бави се како разним проблемима тако и разним. саобраћајним институцијама у земљи и на страни. У свесци. од 10 августа објавио је напис д-ра Шоћао Експлоаатацији пошта и телекомуникацији у страним земљама. Преносимо неке податке:

Г. И. Ниландер, шеф статистике Главне управе пошта Шведске, публиковао је историју шведских пошта, у којој је донео и своју студију о: процењивању прихода и расхода разних грана п. т. службе. Од нарочитог је интереса за управљаче стручњаке.