Naša pošta

134

ПОБОЉШАЊЕ П. Т. САОБРАЋАЈА У ЗЕТСКОЈ БАНОВИНИ

П. т. струка 1е у последње време забележила видан успех, у погледу побољшања п. т. саобраћаја у Зетској бановини. Први је потез, отварање директне телефонске везе Београд-Цетиње.

" _ Да би се задовољила једна од нужних потреба овог краја, ради се на успостављању ове директне телефонске везе. :

Нова телеф. веза иде преко Подгорице, Пећи и Косовске Митровице. Косовска Митровица даје везу за Скопље, Сарајево и Београд.

Садашња телеф. веза са Београдом за ове крајеве је била скоро без много користи. Пре свега због тога што су се разговори често пута врло тешко обављали и што је веза била нередовна и тешко се добијала из разлога што је она уједно била једина телеф. веза крајева кроз које про·" лази. А како је Цетиње било крајња тачка, последње је до везе и долазило. Због тога пословни свет овога краја са интересом очекује рад нове телеф. линије.

; Други је потез, васпостава Дирекције поштаителеграфа Зетске бановине коју је, по предлогу ондашњег Одељења за поште и телеграфе, усвојио г. Никола Узуновић, онда заступник Министра грађевина, 8 децембра 1929, а обезбедио законом од 16 јануара 1930, кад и Дирекције у Београду и Сплиту које су биле одмах и остварене.

Народни посланик за срезове цетињски и барски, г. Гавро Милошевић, секретар Народне скупштине, упутио је г. Министру саобраћаја, 22 априла о. г., претставку:

„Као што вам је познато, Законом од 16 јануара 1930 предвиђено је да се на Цетињу, седишту Зетске бановине, васпостави Дирекција пошта и телеграфа, што још није остварено. Цетиње је имало Дирекцију пошта и телеграфа и по уједињењу као сједиште ондашње области. Поред саобраћајних, моралних и политичких разлога, васпоставу Дирекције захтевају и озбиљни интереси државни и народни. Јер од укидања Дирекције наступио је и застој у развијању п. т. т. саобраћаја, који је далеко испод онога што би морао бити у Зетској бановини. Међутим, 'тај саобраћај нема само локални — Зетске бановине значај већ је од општег значаја понаособ по однос са престоницом и са целином земље.

Конференција народних посланика, банских већника, привредника и претставника радничких установа Зетске бановине подједнако је истакла поменуте разлоге и тражила да се Дирекција успостави као и да се на Цетињу отвори филијала Пошт. штедионице.