Naša pošta

185

У „Правди“ од 21 о. м. публикован је разговор њеног дописника са г. др. Станишинем, баном Зетске бановине, који се исто тако жали да је саобраћај у бановини „рђав, понаособ да се „који пут не можемо телефоном споразумети ни са Улцињем и Баџом“ Ви ћете, Господине Министре, најбоље оценити какво је онда стање саобраћаја.

Част ми је напоменути вам да, уколико сам обавештен на Цетињу и у Подгорици леже неупотребљене и неискоришћене станице за радиогелеграф. Онетако про"падају, а држава и народ немају од њих корист која би се могла добити.

Жалио сам се Г. Министру грађевина да Архитектонско одељ ење Мин. грађевина још није довршило планипредрачун заизградњу Дирекцијепошта и телеграфа ип.т. т. станице Цетиње. Г. Министар, д-р Сркуљ је изволио одговорити ми, да је издао наређење да се пројекат доврши,

Дотле, мислим да би Управа пошта и телеграфа могла, по вашем наређењу. приступити даљем послу. Она би могла

посредовати да што пре добије пројекат Архитектонског

одељења, а до изградње зграде за Дирекцију . потражити коју од зграда, каквих има на Цетињу, уз релативно ниску кирију. Чиновништво за Дирекцију Цетиње лако би се рекрутовало из особља Дирекције Сарајево. Расходи би били незнатни. Штавише, мислим да би ти расходи били накнађени не само побољшањем саобраћаја него и повећањем прихода које би од тога проистекло.

Господине Министре, у вашем говору у Нар. скупштини 17 марта т. г., приликом начелне расправе о буџету) за ову годину, и сами сте изволели нагласити да саобраћајно стање у Зетској бановини није добро, те да ћете му посветити нарочиту пажњу да се побољша. Та ваша изјава улева ми уверење да ћете и предузети сходне мере и дати наредбе да се послу приступи, Стога ми је части упутити вам ову претставку, са молбом да јој бисте поклонили пажњу коју заслужује, а као што сте се и сами уверили.“

Министар г. Лазар Радивојевић државнички је оценио важност овог питања и прибавио му повољно решење. Он је, актом од 8 августа о. г. одговорио г. посланику Милошевићу:

„Ра ваше питање извештавам Вас, да је Министарски Савет одлучиоотварање Дирекције пошта ителеграфа на Цетињу. Извођењеове одлукеуследићеодмах,те ће потребна именовања службеника битијошу току ове буџетскегодине.

Горње Вам седоставља ради знања.“