Naša pošta

156

ПОРЕКЛО ЗНАМЕНИТИХ ЛИЧНОСТИ

„Наша пошта“ у свесци за децембар 1931, расписала је жонкурс: — „Које су познате личности, код нас и у свету из сиромаштине и са скромних положаја истакле се и дошле до великих положаја или богатства“.

Покушаћемо да дамо одговор на врло интересантну и опсежну тему.

Почевши од првих дана нашег света човечанство се развијало радом и трудом безбројних генерација.

У тим генерацијама истицале су се појединачне вредности, које су водиле, а друге — слабије изумирале су.

Много је било таквих појединаца, али ми их не можемо овде споменути.

Почећемо од једне личности која је била епохалног значаја за даљи развитак културе нашег света. То је Исус Христос, рођен у малој Ветлемској штали — у јаслама. Он није, истина, постигао ни велики друштвени положај, ни материјално богатство. Али, он је постао душа, симбол вере, вере којој припадају милиони следбеника. Исус Христос је своју науку, као неки мелем просуо по душама љутским, показујући им својим примером пут ка једном бољем животу. Син Божији.

Још један човек умео је да завлада милионима душа: Мухамед.

Чувајући стадо, умео је млади пастир да размишља, и створио је веру, којој, такође, припадају милиони.

Много би било великих — имена заслужених да се наброје, али то неби одговарало скромности овог написа. Спомињемо само ове две личности, јер су следбеници њихови у свом антагонизму, у борби крста и полумесеца, испунили многе странице историје света.

Сад морамо направити један скок. Морамо доћи такође. до једног човека, сиромашног ткача, који је својом предузимљивошћу показао велики пут за даљи ход развоја човечанства: Христофор Колумбо. Он је открио острво Гванахани (данашњи Сан Салвадор), а тиме и Америку. То је био први корак ка Новом Свету.

Христофор Колумбо, као и многи други људи, прете тавља ону врсту љутског духа — немирну, увек борбену која тежи вишем и бољем.

Такав исто био је велики реформатор Мартин Лутер. Зар би калуђер августинског реда био познат данас, да није имао храбрости да дигне глас против тадањег црквеног немораларг А, зар би ко спомињао Растка Немањића, да он није имао снаге да се истакне и да постане наш Св. Сава

Обим овог рада допушта само спомен безбројних велижана, који својом генијалношћу стварају понос љутског духа.